Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

MIMORIADNY ONLINE Pri izraelskom nálete na utečenecký tábor Maghází v Gaze zomrelo najmenej 60 ľudí

Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy Zobraziť galériu (3)
Izraelské delostrelectvo na hranici Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

GAZA - Pri izraelskom nálete na utečenecký tábor Maghází v strednej časti Pásma Gazy zomrelo najmenej 60 ľudí, uviedlo tunajšie ministerstvo zdravotníctva ovládané radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Počet obetí bude ešte pravdepodobne stúpať, sú presvedčené úrady. Informuje o tom agentúra Reuters.

Naživo z Gazy

Izraelský vojak zneškodňuje kamerový systém Hamasu

Izraelský vojak zneškodňuje kamerový systém Hamasu (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:30 Pri izraelskom nálete na utečenecký tábor Maghází v strednej časti Pásma Gazy zomrelo najmenej 60 ľudí, uviedlo tunajšie ministerstvo zdravotníctva ovládané radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Počet obetí bude ešte pravdepodobne stúpať, sú presvedčené úrady. Informuje o tom agentúra Reuters.

18:30 Izraelskí predstavitelia v nedeľu potvrdili, že Egypt predložil nový návrh na prímerie v bojoch medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas a na ďalšie prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v palestínskom Pásme Gazy. Niektoré zdroje z Izraela pritom naznačujú, že Jeruzalem nový návrh Egypta neodmieta a že by mohol byť základom pre rokovania. Informoval o tom spravodajský server The Times of Israel.

16:12 Izraelská armáda uviedla, že od 7. októbra zabila viac ako 8000 príslušníkov palestínskych ozbrojených organizácií. Napísala to dnes agentúra Reuters s odkazom na vyhlásenie armádneho hovorcu. Izrael vedie viac ako dva mesiace údermi na Pásmo Gazy s cieľom zničiť palestínske hnutie Hamas, ktorého ozbrojenci zaútočili na začiatku októbra na izraelské územie. Podľa palestínskych úradov zomrelo počas izraelských úderov vyše 20-tisíc ľudí.

15:30 Tisíce demonštrantov sa dnes v marockom Rabate zúčastnili jedného z najväčších propalestínskych pochodov od vypuknutia vojny v Pásme Gazy, uviedla agentúra Reuters. Protestujúci požadovali ukončenie väzieb medzi Marokom a Izraelom.

13:54 Vojna v Pásme Gazy si vyžaduje "veľmi vysokú cenu", no Izrael "nemá inú možnosť, ako pokračovať v boji". Uviedol to v nedeľu izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakcii na vyhlásenie izraelskej armády, že pri bojoch na palestínskom území zahynulo od piatka 14 izraelských vojakov. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

13:29 St.-Sgt. Roy Elias (21) z Tzofaru v južnom Izraeli bol vyhlásený za padlého v boji v Gaze, oznámila v nedeľu jednotka hovorcu IDF.

12:05 DF dokončili rozsiahly útok na sériu cieľov Hizballáhu v Libanone, oznámila jednotka hovorcu IDF.

11:23 Siréna, ktorá sa objavila v Shlomi v severnom Izraeli, bola falošným poplachom, oznamuje IDF.

10:40 Jednotky IDF vrátane jednotiek letectva a námorníctva zaútočili v priebehu soboty na 200 cieľov v pásme Gazy, uviedla jednotka hovorcov IDF.

9:53 Nedávne zintenzívnenie bojov v pásme Gazy s viacerými útokmi a stratami zdôrazňuje výzvy, ktoré čakajú vojakov IDF v konflikte s Hamasom.

8:34 Po tom, čo IDF oznámila, že v pásme Gazy bolo zničených viac ako 30 000 munície Hamasu, vojenské zdroje tvrdili, že úsilie sa malo v posledných dvoch rokoch zamerať na cielenejšie potláčanie pašovania zbraní.

7:15 Izraelské bojové lietadlo úspešne zavraždilo vodcu Hamasu Hasana Atrasha v Rafahu, oznámili v sobotu IDF a Shin Bet.

6:30 Vojaci padli v sobotu v boji v pásme Gazy, oznámil v nedeľu ráno hovorca IDF.

Biden naliehal na Netanjahua, aby chránil civilistov v Pásme Gazy

"Prezident zdôraznil, že je mimoriadne dôležité chrániť civilné obyvateľstvo vrátane tých, ktorí pomáhajú s dodávaním humanitárnej pomoci. Hovoril tiež o tom, že je dôležité umožniť civilistom bezpečne sa presunúť z oblastí, kde prebiehajú boje," uviedol Biely dom vo vyhlásení.Lídri tiež diskutovali o cieľoch a postupe vojenskej kampane Izraela, a o tom, že je dôležité zabezpečiť prepustenie všetkých zostávajúcich rukojemníkov palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: TASR/AP Photo/Evan Vucci)

Biden predtým v sobotu informoval, že viedol dlhý rozhovor s Netanjahuom, pričom ich konverzáciu označil za súkromnú. Po otázkach novinárov uviedol, že od izraelského premiéra "nežiadal prímerie".Rozhovor Bidena s Netanjahuom sa uskutočnil deň po tom, ako Bezpečnostná rada OSN schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast objemu humanitárnej pomoci pre obyvateľov v Pásme Gazy, nie však zastavenie bojov medzi Izraelom a Hamasom.

Viac o téme: IzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu