Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

MIMORIADNY ONLINE Do Kyjeva pricestoval nový šéf poľskej diplomacie: Ďalšie drony boli zostrelené Ukrajinou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Pri rozsiahlom dronovom útoku bola vo štvrtok večer v Kyjeve zasiahnutá obytná budova. Zranenia utrpeli v meste najmenej dvaja ľudia, oznámili miestne úrady. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 666

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 666 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:34 Ruské útoky v Doneckej oblasti zabili 1 človeka, 6 ďalších zranili.

20:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v piatok diplomatov svojej krajiny, aby nasledujúcich 12 mesiacov tvrdo pracovali a v konflikte s Ruskom "získali srdcia" na ukrajinskú stranu. 

20:24 Európska komisia (EK) pripravuje pre Ukrajinu ďalších 500 generátorov elektrickej energie zo svojich zásob v rámci systému rescEU s cieľom udržať prevádzku dôležitých služieb vrátane nemocníc.

19:48 Ukrajina vyzdvihla telá 66 padlých vojakov.

18:14 Útok dronom hlásený vo viacerých ruských oblastiach.

17:34 Ukrajina zostrelila 3 ruské nadzvukové lietadlá Su-34.

16:00 Nový poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v piatok sľúbil Ukrajine podporu Varšavy. Minister bol na svojej prvej zahraničnej návšteve od nástupu do funkcie a stretol sa v Kyjeve s kolegom Dmytrom Kulebom.

15:01 Holandsko dodá Ukrajine 18 F-16.

14:23 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok v telefonáte s palestínskym vodcom Mahmúdom Abbásom informoval o krokoch, ktoré údajne podnikla ruská strana na deeskaláciu palestínsko-izraelského konfliktu, ako aj o dodávkach humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Ubezpečil pritom, že Rusko v tejto pomoci bude pokračovať.

13:52 Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleshchuk uviedol, že za posledných 24 hodín boli zostrelené tri ruské bombardéry Su-34 južným smerom. Približná cena každého Su-34 je 36 miliónov dolárov.

13:28 Slovensko posiela na Ukrajinu 16 sanitiek. Vozidlá boli prebytočným majetkom Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) Bratislava. Do krajiny ich doručí Spišská katolícka charita. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

13:18 Rozsiahle výpadky elektriny pre zlé počasie, ruské útoky. Trinásť oblastí na Ukrajine bolo zasiahnutých buď zlým počasím, alebo aj ruskými útokmi na energetickú infraštruktúru, čo ovplyvnilo zásobovanie energiou takmer 100 000 ľudí.

12:27 12-ročný chlapec sa vrátil po takmer 2 rokoch pod ruskou kontrolou. Chlapec strávil 18 mesiacov pod ruskou okupáciou v Luhanskej oblasti a štyri mesiace v Rusku, kde bol nútený navštevovať ruskú školu, uviedol ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinets. 

12:05 Ruskí vojaci v okupovanej Chersonskej oblasti zabili chlapca pred očami jeho rodiny. Ruskí vojaci si pravdepodobne mysleli, že chlapca fotografuje, a tak ho vzali domov a zastrelili, keď sa naňho pozerala jeho rodina, povedal guvernér Oleksandr Prokudin.

11:54 Uvádza sa, že Tokio odovzdá desiatky záchytných rakiet, vďaka ktorým bude môcť Washington poslať Ukrajine ďalšie náboje z vlastných zásob.

11:22 Rusko už nemôže dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine – generálny tajomník NATO Stoltenberg. "Prezident Putin navždy stratil Ukrajinu. Toto je veľká strategická porážka Ruska," povedal generálny tajomník v rozhovore pre agentúru dpa.

10:48 Uprostred prebiehajúcej blokády a protestu poľských kamionistov čaká 3900 kamiónov v rade na vstup z Poľska na Ukrajinu, uviedol 22. decembra hovorca pohraničnej stráže Andrij Demčenko.

10:17 Novovymenovaný šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski pricestoval v piatok na svoju prvú zahraničnú cestu v tejto funkcii do ukrajinskej metropoly Kyjev, informuje agentúra AFP.

9:50 Protivzdušná obrana zostrelila 24 z 28 dronov iránskej výroby, ktorými Rusko v noci na piatok zaútočilo na Ukrajinu. Terčom útoku bolo opäť aj hlavné mesto Kyjev, kde utrpeli zranenia dvaja ľudia, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinské letectvo.

9:30 Toto sú indikatívne odhady bojových strát Ruska k 22. decembru podľa Ozbrojených síl Ukrajiny.

9:18 Problémy Ukrajiny s mobilizáciou vojakov na odrazenie ruskej invázie nebudú mať žiadne praktické dôsledky pre Ukrajincov žijúcich v Nemecku, uviedol nemecký minister spravodlivosti Marco Buschmann. Informuje agentúra DPA.

8:49 Útok ruského bezpilotného lietadla na Kyjev, útoky na Ukrajine zabili 1, zranili najmenej 4.

8:20 Následky ruského bezpilotného útoku na Kyjev z 21. decembra, ktorý poškodil obytné budovy a zranil dvoch ľudí, z ktorých jeden bol hospitalizovaný.

7:49 Čínsko-ruský bilaterálny obchod dosiahol od januára do novembra 2023 218 miliárd dolárov, čím prekonal cieľ 200 miliárd dolárov, ktorý si tieto dve krajiny stanovili v roku 2019, uviedla CNN po výročnom koncoročnom stretnutí medzi Čínou a Ruskom.

7:22 Následky toho, že trosky ruského dronu „Shahed“ zasiahli obytný dom v okrese Solomianskyj v Kyjeve. Obytná budova po útoku začala horieť, uviedol starosta Kyjeva Kličko.

6:46 Ruské sily zaútočili na pohraničné oblasti a osady Sumskej oblasti 21. decembra, pričom vystrelili 24-krát a spôsobili najmenej 86 výbuchov, informovala miestna vojenská správa prostredníctvom telegramu.

6:10 Rusko od februára 2022 vypálilo na Ukrajinu 7400 rakiet.

Dronový útok na Kyjev si vyžiadal najmenej dvoch ranených

Pri rozsiahlom dronovom útoku bola vo štvrtok večer v Kyjeve zasiahnutá obytná budova. Zranenia utrpeli v meste najmenej dvaja ľudia, oznámili miestne úrady. Informujú o tom agentúry AFP a Reuters. "Rezidenčnú budovu v Kyjeve zasiahol dron Šáhid," uviedol šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak na sociálnej sieti Telegram. V príspevku pritom spomenul drony iránskej výroby, ktoré pri útokoch na Ukrajine používa Rusko.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko na Telegrame informoval, že dron zasiahol budovu vo štvrti Solomianskyj. Dodal, že na prvom poschodí budovy vznikol požiar a po útoku previezli do nemocnice jedného muža. Kličko tiež uviedol, že trosky z ďalšieho zničeného dronu zasiahli dom aj v inej kyjevskej štvrti vo východnej časti mesta. Kyjevská vojenská administratíva zverejnila na sociálnych sieťach fotografie budovy s vybitými oknami, ktorú poškodil dron. Škody pritom podľa nej spôsobili skôr padajúce trosku dronu než samotný dronový útok.

Rusko sa pri dronových a raketových útokoch často zameriava na ukrajinskú metropolu. Podľa agentúry Reuters bol štvrtkový útok už v poradí šiestym útokom na Kyjev za tento mesiac. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa však drony smerujúce na Kyjev zväčša darí zostreľovať, píše AFP. Sirény varujúce pred vzdušným útokov sa v Kyjeve rozozvučali vo štvrtok večer a obyvatelia mesta mohli počuť hlasné výbuchy. Mestské úrady následne informovali o aktivácii protivzdušnej obrany a vyzvali ľudí, aby zostali v úkrytoch. Ukrajinské vzdušné sily neskôr uviedli, že smerom do stredu, na západ a juh Ukrajiny smeruje niekoľko skupín dronov.

Ruský súd uložil trest 12 rokov väzenia bývalému ministrovi Abyzovovi

Súd v Moskve dnes uložil trest 12 rokov odňatia slobody bývalému ruskému ministrovi Michailovi Abyzovovi, a to za vytvorenie zločineckej organizácie a spreneveru. Informovala o tom stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda na svojom webe. Abyzov do roku 2018 ako minister zodpovedal za projekt Otvorená vláda, ktorý mal zaručiť transparentnosť štátnej moci a jej priblíženie občanom. Zatknutý bol už v roku 2019.

Michail Abyzov
Zobraziť galériu (3)
Michail Abyzov  (Zdroj: SITA/AP Photo/RIA Novosti, Yekaterina Shtukina, Presidential Press Service, File)

Pred svojím pôsobením v ruskom kabinete Abyzov zastával vedúce pozície vo veľkých energetických a ťažobných spoločnostiach. Časopis Forbes ho v roku 2021 zaradil medzi 200 najbohatších Rusov. Podľa rozsudku v čase svojho pôsobenia vo funkcii ministra ukradol z účtov niekoľkých spoločností štyri miliardy rubľov (dnes asi miliardu korún) a peniaze previedol do zahraničia. Konkrétne podľa súdu podviedol akcionárov elektrárenských spoločností na Sibíri, z ktorých nezákonne odčerpal finančné prostriedky, uviedla agentúra DPA. Abyzov vinu popiera. V čase svojho zadržania síce žil dlhodobo v Taliansku, ale vrátil sa do Ruska na oslavu narodenín. Zadržaný bol na letisku, keď chcel znovu vycestovať z krajiny.

Viac o téme: VojnaRuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu