Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Po incidente s hasiacim prístrojom v poľskom parlamente sa opäť rozsvietili sviece

Poslanci parlamentu, prezident Andrzej Duda (druhý sprava) a poľská židovská komunita sa stretávajú počas poslednej noci Chanuky Zobraziť galériu (3)
Poslanci parlamentu, prezident Andrzej Duda (druhý sprava) a poľská židovská komunita sa stretávajú počas poslednej noci Chanuky (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

VARŠAVA - V budove dolnej komory poľského parlamentu vo štvrtok opäť zapálili sviečky na chanukovom svietniku po tom, ako ich pred dvomi dňami krajne pravicový poslanec Grzegorz Braun demonštratívne uhasil s použitím hasiaceho prístroja.

Informovala o tom agentúra PAP, podľa ktorej Braunov čin vyvolal rozruch a kritiku politických strán vrátane nového premiéra Donalda Tuska, ktorý poslancovo správanie označil za "neprijateľné".
Prípadom sa zaoberá aj poľská prokuratúra. Vedenie parlamentu avizovalo, že Brauna čaká aj finančný postih.

Archívne video: Kresťanský sviatok narodenia Ježiša Krista- Božie narodenie

Kresťanský sviatok narodenia Ježiša Krista- Božie narodenie (Zdroj: TASR/Erika Ďurčová)

Braun, prorusky orientovaný člen krajne pravicovej strany Konfederácia, je známy svojimi antisemitskými prejavmi či výrokmi proti Ukrajine. V súvislosti s utorňajším incidentom už dostal finančnú pokutu, pričom ho vtedy aj vyviedli z rokovacej sály.

Po tomto incidente hlavný poľský rabín Michael Schudrich vyzval predsedu Sejmu Szymona Holowniu, aby boli chanukové sviece v parlamente opäť zapálené. Vo štvrtok popoludní sa tak uskutočnil nový obrad za účasti prezidenta Andrzeja Dudu a predsedov oboch parlamentných komôr.

Predseda poľského parlamentu Szymon Holownia (vpravo) počas poslednej noci Chanuky na slávnostnom zapálení sviečok v parlamente vo Varšave
Zobraziť galériu (3)
Predseda poľského parlamentu Szymon Holownia (vpravo) počas poslednej noci Chanuky na slávnostnom zapálení sviečok v parlamente vo Varšave  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Schudrich v krátkom príhovore po zapálení sviec na menore uviedol, že "toto je pravá tvár Poľska". Svetlo znovu rozsvietenej menory označil za symbol židovskej a poľskej histórie. "Nemôžu nás uhasiť, pretože stojíme bok po boku," zdôraznil rabín.

Sviece na menore sa v poľskom Sejme zapaľujú už 17 rokov, počas ktorých nedošlo k žiadnemu incidentu. Túto tradíciu - najprv v Prezidentskom paláci - v roku 2006 inicioval vtedajší prezident Lech Kaczyňski. V Sejme chanukové sviece prvýkrát zapálili v roku 2007.

Po incidente s hasiacim
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

Židovský sviatok chanuka, slávnosť svetiel, je jedným z najradostnejších, trvá osem dní a ide o spomienku na znovuzasvätenie chrámu v Jeruzaleme a víťazstvo skupiny Izraelitov v povstaní proti gréckej nadvláde pred vyše 2000 rokmi. Tento rok sa chanuka začala 7. decembra po západe slnka a skončí sa tento piatok.

Viac o téme: ŽidiaSviatokChanukaPoľskoZapaľovanie sviečokAndrzej DudaPoľský parlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu