Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V TEJTO európskej krajine padol teplotný rekord: Tropické horúčavy pred Vianocami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MÁLAGA - Takmer 30 stupňov krátko pred Vianocami: V Španielsku panujú extrémne horúčavy. Nameraná teplota je najvyššia v histórii zaznamenaná v decembri.

Španielsko zažilo nový teplotný rekord za december s hodnotou 29,9 stupňa Celzia. Podľa národnej meteorologickej služby Aemet bola teplota nameraná v utorok v juhošpanielskom meste Málaga ležiacom pri Stredozemnom mori.

archívne video

Snehová kalamita v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Predchádzajúca najvyššia teplota na španielskej pevnine za december bola nameraná v roku 2010 v meste Granada, ktoré sa rovnako ako Malaga nachádza v južnej Andalúzii. Teplomer vtedy ukazoval 29,4 stupňa.

Aemet s odvolaním sa na nový rekord v utorok uviedol, že takéto teploty by boli „oveľa menej pravdepodobné“ bez toho, aby sa na celom svete a v Španielsku pozorovali klimatické zmeny. Podľa informácií sa počet vĺn horúčav v Španielsku za posledných desať rokov strojnásobil.

Globálna teplota smeruje k novému rekordu

Zatiaľ čo teplota v Európe je momentálne rozdelená na dve časti – veľké časti sú teplejšie ako je priemer, zatiaľ čo v Škandinávii a Rusku je chladnejšie ako zvyčajne – globálne sa planéta stále výrazne "potí". Takmer vo všetkých regiónoch sveta je v súčasnosti teplota vysoko nad priemerom.

To sa odrazí aj v ročnej bilancii: Ako minulý týždeň objasnila služba EÚ pre klimatické zmeny Copernicus, rok 2023 bude najteplejším rokom od začiatku zaznamenávania. Hodnota je v súčasnosti 1,34 stupňa nad priemerom z predindustriálnych rokov 1850 až 1900.

Viac o téme: HorúčavyTeplotný rekordŠpanielsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu