Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ceny plynu v Európe klesajú vďaka zmierneniu chladu a silnejšiemu vetru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Veľkoobchodné ceny plynu v Európe v pondelok ráno klesli, keďže meteorológovia predpovedali kontinentu vyššie teploty a silnejší vietor. Aj stabilné dodávky skvapalneného zemného plynu (LNG) a dodávky z nórskych plynovodov prispeli k poklesu cien komodity. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

archívne video 

Domácnostiam hrozia enormné ceny plynu: Riešenie SASKY má vláda už rok na stole (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Cena referenčného európskeho kontraktu na plyn s dodávkou v januári na burze TTF v Amsterdame v pondelok do 9.55 h SEČ klesla o 2,53 eura na 36,10 eura za megawatthodinu, ukázali údaje spoločnosti LSEG. To je najnižšia úroveň od 6. októbra. Cena februárového kontraktu sa znížila o 2,45 eura na 36,60 eura/MWh. Podľa meteorológov sa priemerné teploty v Európe tento týždeň mierne zvýšia. Zároveň má v nasledujúcich dvoch dňoch zosilnieť vietor. Vyšší výkon vetra zvyčajne znižuje dopyt po výrobe elektriny z plynu.

Situácia na trhu s plynom by sa mohla normalizovať

Dodávky LNG sú stabilné, aj toky plynu potrubím z Nórska do Británie a Európy sú stabilné na úrovni 347 miliónov metrov kubických (m3) denne. Očakáva sa tiež, že dostupnosť francúzskej jadrovej energie do stredy (13. 12.) vzrastie na 51 gigawattov (GW) z približne 45 GW, uvádza LSEG. Experti Jefferies Bank odhadujú, že situácia na trhu s plynom v Európe by sa po minuloročnej energetickej kríze mohla normalizovať. "Sme presvedčení, že dobrá úroveň európskych zásob túto zimu v kombinácii s pokračujúcim tlmeným rastom dopytu a malým zvýšením ponuky by mala stačiť na podporu normalizácie cien," uviedol v poznámke Giacomo Romeo, akciový analytik spoločnosti Jefferies.
 

Viac o téme: CenyPlynPoklesEurópa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu