Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Desivé zábery na VIDEU: Dopravné lietadlo pristáva uprostred raketového útoku Hamasu na Tel Aviv

Lietadlo pristáva uprostred raketového útoku.
Lietadlo pristáva uprostred raketového útoku. (Zdroj: X)

TEL AVIV - Pristátie dopravného lietadla na letisku v Tel Avive počas intenzívnych raketových útokov na širšiu oblasť mesta vyvolalo rozruch. Video zobrazujúce blížiace sa lietadlo na pristátie bolo možné vidieť online aj v izraelskej televízii.

V pozadí vidno protiraketovú obranu Iron Dome, ktorá zachytáva rakety vypálené z pásma Gazy. Televízia zverejnila zábery v piatok večer. Nie je jasné, či stroju hrozilo akútne nebezpečenstvo.

Izraelské obranné sily pozemné, vzdušné a námorné jednotky pokračujú v operáciách (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Po začiatku vojny v Gaze mnohé medzinárodné letecké spoločnosti pozastavili svoje lety do Izraela z bezpečnostných dôvodov. Najmä izraelská letecká spoločnosť El Al však naďalej ponúka pravidelné lety do a z Tel Avivu.

El Al bola prvou leteckou spoločnosťou, ktorá začala pred dvoma desaťročiami vybavovať svoje civilné osobné lietadlá systémom protiraketovej obrany. Systém nazývaný „Flight Guard“ deteguje riadené strely vyhľadávajúce teplo pomocou radaru a môže ich zmiasť pomocou návnad (tiež nazývaných „Flares“).

Od začiatku vojny medzi Izraelom a Hamasom boli z pásma Gazy na Izrael vypálené tisíce rakiet. Niekoľkokrát došlo aj k raketovým poplachom na letisku Ben Gurion neďaleko Tel Avivu, napríklad počas októbrovej návštevy nemeckého kancelára Olafa Scholza v Izraeli. K piatkovým útokom sa prihlásili brigády Izzadín al-Kassám, ozbrojené krídlo islamistickej teroristickej organizácie Hamas.

Viac o téme: Dopravné lietadloRaketový útokIzraelHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu