Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Bielorusku zadržali ďalšie dve novinárky, pokrývali protesty proti Lukašenkovi

Alexander Lukašenko
Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

MINSK - Dve novinárky, ktoré pokrývali protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, zadržali v piatok v Bielorusku, uviedla tamojšia asociácia novinárov. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej ide ďalší zo zásahov proti disentu v krajine.

archívne video

Putin a Lukašenko pozorujú priebeh obranného cvičenia z Kremľa (Zdroj: Profimedia.sk)

Šéfredaktorku televíznej stanice Ranak Juliju Dauletavovú a dopisovateľku Ľudmilu Andenkovú zadržali v meste Svietlahorsk na juhovýchode Bieloruska. Obvinené boli z podieľania sa na extrémistických aktivitách, spresnila asociácia bieloruských novinárov. Obe novinárky pokrývali protesty v krajine v roku 2020, pripomína AP. V prípade odsúdenia im hrozí väzenský trest až do výšky siedmich rokov. Protesty otriasali Bieloruskom v roku 2020 po sporných prezidentských voľbách. Za ich víťaza vyhlásili Alexandra Lukašenka, ktorý si tak zabezpečil už šieste po sebe idúce funkčné obdobie.

Najdlhší prejav odporu od roku 1994

Vlna protestov trvala niekoľko mesiacov, pričom išlo o najrozsiahlejší a najdlhší prejav odporu od roku 1994, kedy sa Lukašenko chopil v krajine moci. Demonštrácie mali na následok prenasledovanie nezávislých médií a opozície. Polícia na nariadenie Lukašenka zatkla vyše 35.000 ľudí a tisícky demonštrantov zbila. Množstvo významných predstaviteľov opozície ušlo z krajiny - vrátane opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej, ktorá proti Lukašenkovi kandidovala vo voľbách.

V piatok bieloruské ministerstvo informácií pridalo internetové stránky a účty na sociálnych sieťach bieloruskej služby Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda (RFE/RL) na zoznam "extrémistických materiálov", pripomína AP. Znamená to, že tí, ktorí čítajú webovú stránku, ako aj stránky RFE/RL na platformách X či Telegram, alebo sledujú ich na kanáloch YouTube a TikTok, môžu čeliť menej závažným obvineniam, zadržaniu až na 15 dní či trestnému stíhaniu.

Viac o téme: ZadržanieNovinárkyBieloruskoAlexandr Lukašenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu