Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MIMORIADNY ONLINE Izrael zvažuje zaplavenie tunelov Hamasu v Pásme Gazy: Biden vyzval na odsúdenie sexuálneho násilia

Škody po raketovom útoku z pásma Gazy na izraelské mesto Aškelon
Škody po raketovom útoku z pásma Gazy na izraelské mesto Aškelon (Zdroj: TASR/AP/Tsafrir Abayov)

JERUZALEM - Náčelník generálneho štábu Izraelských obranných síl (IDF) Herci Halevi v utorok potvrdil, že Izrael zvažuje zatopenie tunelov v Pásme Gazy morskou vodou s cieľom zničiť tak podzemnú sieť militantného hnutia Hamas. Informuje správa agentúry AP.

Naživo z Gazy

Hamas naďalej využíva civilnú infraštruktúru ako teroristické centrum

Hamas naďalej využíva civilnú infraštruktúru ako teroristické centrum. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

20:46 Premiér Benjamin Netanjahu v stredu potvrdil, že izraelská armáda obkľučuje dom šéfa palestínskeho radikálneho hnutia Hamas v Pásme Gazy Jahjá Sinwára v južnej časti tejto enklávy. Ako naznačil, Sinwár sa v dome v súčasnosti nezdržiava. TASR správu prevzala z agentúry DPA a zo spravodajského servera Times of Israel.

19:19 Od začiatku vojny dorazilo z USA viac než 10.000 ton vojenského materiálu, uvádzajú údaje izraelského ministerstva obrany. TASR správu prebrala od agentúry DPA. Dodaný materiál zahŕňa obrnené vozidlá, muníciu, osobné ochranné prostriedky a zdravotnícky materiál. Washington je najdôležitejším spojencom Izraela a dlhodobo ho podporuje. Washington opakovane uistil svojho spojenca o jeho práve na sebaobranu, narastajúci počet civilných obetí v Pásme Gazy spôsobil, že Washington začína byť vo svojich vyjadreniach rezervovanejší a vyzýva Izrael na zabezpečenie efektívnejšej ochrany civilistov počas bojov proti palestínskemu militantnému hnutiu Hamas.

19:00 Izraelské úrady schválili výstavbu viac než nových 1700 domov v rámci rozširovania okupovaného východného Jeruzalema, oznámila v stredu izraelská mimovládna organizácia Mier teraz (Šalom achšav/Peace Now). TASR správu prevzala z agentúry AFP.

16:11 Izraelská armáda v stredu oznámila, že v blízkosti nemocnice a školy v severnej časti Pásma Gazy objavila obrovský sklad zbraní. Našli sa tam desiatky protitankových striel, desiatky výbušnín, rakety dlhého doletu, desiatky granátov a bezpilotných lietadiel. TASR správu prevzala z agentúr DPA a AFP.

13:50 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval v stredu Izrael, aby sa nepokúsil zasiahnuť voči členom palestínskeho militantného hnutia Hamas nachádzajúcich sa na území Turecka. Informuje agentúra DPA.

12:27 Bola zachytená raketa, ktorá vystrelila z Jemenu.

11:45 Izraelská armáda v stredu zdôraznila, že Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) "musí mať prístup k rukojemníkom", ktorých stále zadržiavajú palestínski militanti v Pásme Gazy ovládanom radikálnym hnutím Hamasom. Ako pripomenula agentúra AFP, Izrael tvrdí, že v rukách Hamasu je ešte stále 138 rukojemníkov z odhadovaných asi 240 ľudí zavlečených komandami palestínskych radikálov z juhu Izraela do Pásma Gazy pri ich útoku na Izrael zo 7. októbra.

10:35 Americký minister zahraničia Antony Blinken a šéf čínskej diplomacie Wang I spolu dnes telefonicky hovorili o konflikte medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas a o vzájomných vzťahoch Washingtonu a Pekingu. Wang zdôraznil nutnosť čo najrýchlejšieho uzavretia prímeria a ukončenia bojov medzi Izraelom a Hamasom.

9:47 Izraelská armáda v stredu ráno oznámila, že pokračuje v bombardovaní cieľov v Pásme Gazy a v priebehu uplynulých 24 hodín zasiahla takmer 250 "teroristických cieľov". Informuje agentúra DPA. Izraelskí vojaci okrem toho pokračujú v lokalizovaní zbraní, tunelových šácht, výbušnín a ďalšej vojenskej infraštruktúry militantov. 

8:58 Americká snemovňa schválila H.Res.894, zákon, ktorý stavia na rovnakú úroveň opozíciu voči sionizmu s antisemitizmom, napriek každodenným protestom proti sionizmu, ktoré organizujú židovskí Američania. Za tento návrh hlasovalo 95 demokratov.

8:05 Okupačné sily intenzívne strieľajú plynové bomby počas útoku na mesto Qalqilya.

7:22 V Tel Avive padali trosky z rakety na chodník len meter od okoloidúcich.

6:22 Izraelská armáda obkľúčila Khan Yunis v južnom pásme Gazy.  Začala sa tretia fáza pozemnej operácie, informoval generálny štáb.

6:00 Americký prezident Joe Biden vyzval v utorok na medzinárodné odsúdenie sexuálneho násilia, ktorého sa militanti hnutia Hamas údajne dopustili počas útoku na Izrael zo 7. októbra. Hamas obvinenia popiera. Informuje správa agentúry AFP. "Počas uplynulých týždňov sa preživší a svedkovia útoku podelili o strašné správy o nepredstaviteľnej krutosti" vrátane znásilňovania, mrzačenia a znesvätenia tiel, povedal Biden na konferencii v Bostone. 

Izrael nainštaloval systém čerpadiel

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) priniesol už v pondelok správu o tom, že Izrael nainštaloval systém čerpadiel, ktorými by mohol zaplaviť vodou zo Stredozemného mora stovky kilometrov tunelov Hamasu v Gaze. Halevi v reakcii na správu WSJ uviedol, že zaplavenie tunelov je dobrý nápad a naozaj ide o jednu z viacerých možností, ktoré Izrael podľa jeho slov zvažuje.

Predpokladá sa, že Hamas má rozľahlú sieť tunelov, ktorú používa na prepravu bojovníkov, zbraní a zásob po Gaze. Izrael uvádza, že počas vojny s Hamasom zničil už stovky úsekov tejto siete. Izrael údajne prvýkrát informoval Spojené štáty o tejto možnosti začiatkom novembra, čo vyvolalo diskusiu o tom, či je takýto zámer skutočne možné zrealizovať a tiež, aký by bol jeho vojenský prínos a vplyv na životné prostredie. Zaplavenie tunelov by totiž mohlo mať vplyv na podzemné zásoby sladkej vody, pričom by mohlo prísť aj ku kontaminácii pôdy soľou a nebezpečnými látkami.

Viac o téme: VojnaIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu