Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrôza na Filipínach: Počas omše došlo k bombovému útoku, prihlásil sa k nemu Islamský štát

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BEJRÚT - Teroristická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k bombovému útoku na katolíckej omši na Filipínach, pri ktorom podľa polície zahynuli najmenej štyria ľudia. Informovala o tom agentúra AFP.

K útoku došlo počas dopoludňajšej omše v telocvični univerzity v meste Marawi na juhu Filipín, ktoré v roku 2017 na niekoľko mesiacov obsadili islamskí militanti. Obeťami sú tri ženy a muž, explózia zranila ďalších približne 50 ľudí. "Vojaci kalifátu odpálili výbušné zariadenie na veľkom zhromaždení kresťanov... v meste Marawi," uviedol IS vo vyhlásení na Telegrame.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Filipínsky prezident Ferdinand Marcos predtým pripísal útok "zahraničným teroristom". Bezpečnostní predstavitelia uviedli, že mohlo ísť o odplatu za sériu armádnych operácií proti islamským militantným skupinám z uplynulých dní. Juh Filipín je domovom menšinových moslimov v prevažne rímskokatolíckej ázijskej ostrovnej krajine.

V regióne desaťročia prebiehajú separatistické povstania. Najväčšia vzbúrenecká skupina, Front islamského oslobodenia Morov, podpísala v roku 2014 mierovú dohodu s vládou. Viacero menších ozbrojených skupín ju však odmieta a pokračuje v bombových a iných útokoch, približuje agentúra AP.

Maďarsko útok odsudzuje

Maďarsko odsudzuje nedeľňajší bombový útok na kresťanskom zhromaždení na Filipínach. Zraneným a príbuzným zosnulých poskytne Budapešť pomoc, oznámil minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na Facebooku, informuje spravodajca v Budapešti.

Šéf maďarskej diplomacie pripomenul, že v nedeľu ráno došlo počas katolíckej omše v meste Marawi na Filipínach k výbuchu, pri ktorom prišli o život najmenej štyria veriaci a mnohí utrpeli zranenia. "Ako tisícročná kresťanská krajina sa dôsledne zastávame kresťanov vo všetkých častiach sveta a hlboko odsudzujeme útok na katolíkov praktizujúcich svoje náboženstvo, ku ktorému navyše došlo v prvú adventnú nedeľu," napísal Szijjártó.

Podľa jeho vyjadrenia Maďarsko poskytne núdzovú pomoc vo výške piatich miliónov forintov prostredníctvom katolíckej charity na Filipínach. K bombovému útoku sa podľa agentúry AFP prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS).

Viac o téme: BombaOmšaútok FilipínyIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu