Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedúci cirkevného zboru dlhodobo znásilňoval deti: Nechutné detaily sex útokov na chlapcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images/Piero Facci)

PRAHA - Pražské arcibiskupstvo označilo počínanie zbormajstra, ktorý dlhodobo znásilňoval malých spevákov vo farskom zbore, za zlyhanie jednotlivca. Nad kauzou vyjadrilo ľútosť. Povedal to hovorca arcibiskupstva Jiří Prinz. Cirkev má podľa neho nastavené mechanizmy na to, ako podobným prípadom predchádzať. Obete sa môžu obracať telefonicky alebo cez internet na kontaktné miesto, ktoré zriadila Česká biskupská konferencia.

Zbormajster sa v uplynulých dňoch na pražskom mestskom súde priznal k tomu, že v rokoch 2002 až 2012 znásilňoval alebo zneužíval svojich zverencov. Jednotlivých čiastkových útokov spočívajúcich v osiaknutí, masturbácii či orálnom sexe boli stovky. Jeden zo zboristov vypovedal, že sa na ňom muž pokúšal aj o análny súlož. Trestnú činnosť zbormajster páchal na rôznych miestach vrátane samotnej farnosti alebo pri ceste autom na omše. Deti jeho počínanie neohlásili, ich rodičia sa s mužom priatelili. Všetko sa prevalilo, až keď boli obete dospelé.„Toho, čo sa v zbore odohralo, je nám veľmi ľúto. Ide o zlyhanie jednotlivca, o ktorom nikto nevedel, "uviedol Prinz. 

Agresor ráta s tým, že sa nebudete brániť - Bianka Urbanovská, lektorka sebaobrany

"Cirkevní pracovníci prechádzajú školeniami, počas ktorých sú okrem iného upozorňovaní aj na to, aby si všímali to, či sa vo farnosti nedeje v tejto oblasti niečo podozrivé," opísal hovorca. Doplnil, že pre obete zneužívania zriadila cirkev kontaktné miesto. 

Vedúci cirkevného zboru dlhodobo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zbormajstrovi, ktorý sa priznal k znásilňovaniu alebo zneužívaniu šestnástich chlapcov, uložil v stredu súd štvorročné väzenie, desaťročný zákaz práce s deťmi a ústavné sexuologické liečenie. Muž je homosexuálny pedofil a podľa svojho obhajcu sa domnieval, že svoju deviáciu zvládne sám. Na liečenie do ústavu nastúpil dobrovoľne po tom, čo ho súd pred rokom prepustil z väzby. Verdikt zatiaľ nie je právoplatný, prokurátorka i mužov advokát si ponechali lehotu na prípadné odvolanie. 

Viac o téme: ZnásilňovanieZborPrahaCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu