Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zomrel významný miliardár, pravá ruka podnikateľa Warrena Buffetta

Charlie Munger
Charlie Munger (Zdroj: TASR/AP Photo/Nati Harnik, File)

OMAHA - Vo veku 99 rokov zomrel americký miliardár Charlie Munger, ktorý bol pravou rukou podnikateľa Warrena Buffetta, pričom mu zo spoločnosti Berkshire Hathaway pomohol vybudovať investičné impérium. O jeho úmrtí informovala v utorok s odvolaním sa na jeho rodinu zmienená spoločnosť, v ktorej bol Munger podpredsedom predstavenstva. Informuje agentúra AP.

Munger skonal v utorok ráno v kalifornskej nemocnici vyše mesiac pred svojimi 100. narodeninami. Buffettovi dlhé roky radil v investičných a obchodných rozhodnutiach a pomáhal mu vyše 50 rokov viesť spoločnosť Berkshire Hathaway. Svoj prínos k pozoruhodnému úspechu tohto konglomerátu však často bagatelizoval a zatiaľ čo Buffett bol tvárou firmy, Munger sa držal skôr v úzadí, uvádza AP.

Archívne video: Minister školstva Tomáš Drucker podpisuje kondolenčnú knihu 

Minister školstva Tomáš Drucker podpisuje kondolenčnú knihu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Charlie ma naučil veľa o oceňovaní podnikov aj o ľudskej povahe," povedal o ňom Buffett ešte v roku 2008, pričom zásluhy svojho obchodného partnera aj dlhodobo vyzdvihoval. Zmienená dvojica sa prvýkrát stretla v roku 1959 na večeri v Omahe. Munger bol v tom čase obchodným právnikom v južnej Kalifornii, zatiaľ čo Buffett viedol v Omahe investičnú firmu. Od vtedy zostali v kontakte a realizovali spolu mnohé investičné nápady. Munger bol potom od roku 1978 podpredsedom spoločnosti Berkshire Hathaway vedenej Buffettom.

Viac o téme: úmrtieMiliardárWarren BuffettCharlie MungerBerkshire Hathaway
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu