Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Krutá rana pre Sberbank: Najväčšia ruská banka prišla o kľúčovú postavu, Vašev (†42) zomrel náhle a predčasne

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: X/ZubastyCat)

MOSKVA – Keď Putin zaútočil koncom februára 2020 na Ukrajinu, nikto nečakal, aký obrovský negatívny vplyv to bude mať na celé Rusko. Ukrajina sa statočne bráni do dnešných dní, zatiaľ čo ekonomické sankcie uvalené na Ruskú federáciu, mali za následok odlev kapitálu. Akoby to nestačilo, v týchto ťažkých časoch prišli Rusi ešte aj o viceprezidenta najväčšej štátnej banky.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 562 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Ruskú ekonomiku a bankovníctvo postihla obrovská tragédia. Viceprezident najväčšej ruskej štátnej banky Sberbank, Nikolaj Vašev (42) náhle a nečakane opustil navždy tento svet. Ako informuje Agerpres, do kresla viceprezidenta zasadol v decembri minulého roku. Podľa správ z Ruska a aj samotnej Sberbank, zomrel Vašev na infarkt. 

Vašev bol vedúci odboru B2C Customer Experience Development. V Sberbank pôsobil dlhých 12 rokov, z toho sedem viedol projekt Domklik. Ten sa stal pod jeho vedením lídrom hypotekárneho trhu s obratom niekoľkých miliárd.

"S hlbokou ľútosťou vám oznamujeme, že dnes (27. november) náhle zomrel senior viceprezident, vedúci bloku B2C Customer Experience Development Sberbank, Nikolaj Vasev. Podľa predbežného záveru lekárov bola smrť výsledkom srdcového infarktu," uviedla banka vo vyhlásení, cituje TASS. Vašev bol kľúčovou postavou v Sberbank, zodpovedný za klientov v privátnom banovníctve a viedol aj sektor nehnuteľností. Úlohu viceprezidenta prevzal približne rok po ruskej invázii na Ukrajinu.

Od Putina k sankciám 

Po februárovej ruskej invázii na Ukrajinu sa Európska únia rozhodla zamedziť v jej pokračovaní. Pomohli jej k tomu ekonomické sankcie, ktoré uvalila na Ruskú federáciu. I keď prezident Putin hovoril, že inváziu to nijak neovplyvní, nevyhnutným dôsledkom týchto západných sankcií bol dramatický prepad ziskov ruských bánk. V roku 2022 sa ziskové marže znížili o viac ako 90 percent. Vašev navyše nastúpil na post viceprezidenta v decembri, teda v čase, keď už boli ekonomické sankcie v platnosti. Inými slovami, vstúpil na potápajúcu sa loď. 

Ťažké časy 

Od začiatku konfliktu zahalila ruskú politickú a podnikateľskú sféru séria viacerých náhlych úmrtí. Množstvo politikov a lídrov z priemyselného a finančného sektora údajne zomrelo na infarkty alebo samovraždy. Preto je možné, že istú mieru pri smrti Vaševa zohrali aj sankcie uvalené Európskou úniou. 

Krutá rana pre Sberbank:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vzorec úmrtí zahŕňa aj Vladislava Avaeva, bývalého zástupcu riaditeľa Gazprombank, ktorého smrť bola oficiálne hlásená ako samovražda spolu s jeho rodinou v ich moskovskom byte. Susedia však oficiálnu verziu týchto úmrtí spochybnili.
 

Viac o téme: úmrtieSankcieMoskvaSberbankRuská federáciaNikolaj VaševBankoníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu