Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pomoc Ukrajine je rovnako dôležitá ako starosť o ceny energií a tovarov, uvádza český prezident

Giorgia Meloniová a Petr Pavel
Giorgia Meloniová a Petr Pavel (Zdroj: SITA/Roberto Monaldo/LaPresse via AP)

RÍM - Pokračovanie pomoci Ukrajine vrátane vojenskej je podľa českého prezidenta Petra Pavla z dlhodobého horizontu rovnako dôležité ako starosť o ceny energií, tovarov či o infláciu v ČR. Nestabilita na východ od českých hraníc by krajinu podľa neho mohla ohroziť viac než terajšie vysoké ceny. Povedal to v utorok po rokovaní s talianskym prezidentom Sergiom Mattarellom a premiérkou Giorgiou Meloniovou na svojej prvej oficiálnej návšteve Ríma, informuje spravodajkyňa TASR.

archívne video

Pavel na Pražskom hrade privítal slovenskú prezidentku Čaputovú (Zdroj: TASR/Barbora Vizváryová)

Český prezident vyzdvihol, že Taliansko zastáva v otázke nutnosti pokračovať v podpore Kyjeva rovnaký názor ako ČR. "To znamená, že budeme podporovať Ukrajinu nielen finančne, ale aj materiálne vrátane zbraní, pretože zastávame názor, že neúspech Ukrajiny bude neúspechom nás všetkých," povedal Pavel.

 

Oficiálně jsem zahájil návštěvu Itálie. Pouto mezi našimi dvěma zeměmi je silné, posilované stovkami let mezilidských...

Posted by Petr Pavel on Tuesday, November 28, 2023

Taliansky prezident podľa agentúry ANSA na rokovaní s Pavlom uviedol, že solidarita s Kyjevom nevylučuje hľadanie ciest dialógu a mieru, ktorého podmienky však musia vyhovovať predovšetkým Ukrajine. Témou diskusie českého prezidenta s talianskymi predstaviteľmi bola aj migrácia. Podľa Pavla je dôležité prispieť k ochrane vonkajších hraníc EÚ či lepšej readmisnej azylovej politike. Zdôraznil tiež potrebu spoločného európskeho postupu.

Pomoc by nemala byť len finančná 

Prílev migrantov sa bude podľa neho opakovať aj v budúcnosti. "Svet nebude stabilnejší, vplyv klimatickej zmeny bude podnecovať ďalšie migračné vlny a my musíme nájsť spoločnú európsku politiku na riešenie týchto problémov a musíme byť pripravení konkrétne pomáhať," vyhlásil. Pomoc by podľa jeho slov mala byť nielen finančná, ale napríklad aj v podobe poskytnutia logistického zázemia pre záchytné miesta, a to najlepšie v krajinách, odkiaľ migranti prichádzajú.

Viac o téme: PomocCenyEnergia ČeskoUkrajinaPetr Pavel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu