Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhadná smrť ruského novinára: Rybin (†40) sľuboval odhalenie korupcie na Ukrajine, jeho telo našli pohodené pri ceste

Ruský novinár Alexander Rybin (†40) sľuboval, že odhalí korupciu v Mariupole Zobraziť galériu (3)
Ruský novinár Alexander Rybin (†40) sľuboval, že odhalí korupciu v Mariupole (Zdroj: X/Ikhtiyor Rakhman)

ROSTOV – Známeho ruského novinára našli ležať bez známok pohybu na jednej z frekventovaných ciest pri Rostove. Rybin bol známy tým, že verejnosti poskytoval informácie z vojnových oblastí. Pôsobil na Ukrajine aj na Blízkom východe. O život prišiel krátko po tom, ako sľuboval odhalenie rozsiahlej korupcie.

archívne video

Vojna na Ukrajine očami osemročného chlapca z Mariupoľu (Zdroj: profimedia.sk)

V Rusku nie je možné, aby na verejnosť prenikli negatívne správy o vedení krajiny. Ľudia, ktorí tak spravili, jednoducho zmizli, alebo sa objavila správa o ich smrti. Podobný osud postihol aj novinára Alexandra Rybina (†40), ktorý ešte 30. decembra navštívili Mariupol. Ako informuje portál Fokus, podľa viacerých zdrojov sa práve v tomto meste naposledy prihlásil o slovo pričom sľuboval odhalenie korupcie. Začiatkom roku 2024 našli jeho telo na frekventovanej ceste. 

Korupcia v Mariupole

Smrť investigatívneho novinára si verejnosť začala vysvetľovať ako zakrytie faktov o korupcii. Už v Mariupole totiž kritizoval funkčnosť vedenia mesta a spomenul aj slovo korupcia. S odvolaním sa na výpoveď matky a kamaráta mŕtveho novinára treba poznamenať, že jeho telo bolo nájdené neďaleko diaľnice pri meste Šachty (Shakhty) v Rostovskej oblasti.

Ruský novinár Alexander Rybin komunikuje sľubuje cez Telegram odhalenie korupcie
Ruský novinár Alexander Rybin komunikuje sľubuje cez Telegram odhalenie korupcie  (Zdroj: X/Андрющенко Time)

Rybin naposledy vysielal dňa 30. decembra 2023 z Mariupolu. Informoval o tom starosta mesta Pjotr Andrjuščenko. Hlásal, že v obehu sú obrovské sumy peňazí. On konkrétne však nikoho neobviňoval. "Ruská armáda obsadila mesto už na jar 2022 a ja som tu teraz. Rok 2023 nie je pre obyvateľov Mariupolu o nič ľahší, ako ten predchádzajúci. A všetci vieme, čo sa vtedy dialo," povedal Rybin. 

Počas svojho pobytu v Mariupole si Rybin všimol veľký počet migrantov zo Strednej Ázie, ktorí sem prišli za prácou a oveľa väčší problém – korupciu počas rekonštrukcie mesta. "Tu, v meste Mariupol, ktoré ruská armáda obsadila ťažkými bojmi na jar 2022, dochádza k obrovskej korupcii," povedal Alexander Rybin počas priameho prenosu.

Zničené mesto Mariupoľ
Zobraziť galériu (3)
Zničené mesto Mariupoľ  (Zdroj: SITA/AP Photo)

Po príchode do Moskvy svojim sledovateľom sľúbil, že pripraví rozsiahly materiál a v ňom odhalí, ktoré zmluvné spoločnosti sa zaoberajú obnovou mesta a využívajú na to migrantov. Sľúbil, že ďalšie informácie poskytne neskôr. Von sa už ale nedostali.

Bez známok násilia 

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie sa pre ruské médiá vyjadril, že telo Alexandra Rybina našli v sobotu 6. januára neďaleko parkoviska v Krasnosulinskom okrese. "Vyšetrovateľ vykonal obhliadku miesta incidentu a tela muža, pričom neboli zistené žiadne známky náhlej smrti," vysvetlil hovorca výboru. Ďalšie podrobnosti budú známe až po pitve. 

Alexander Rybin mal 40 rokov. Narodil sa v Kaliningradskej oblasti, vyštudoval žurnalistiku na Tverskej štátnej univerzite. V roku 2023 pôsobil na okupovanom Donbase a predtým v Iráne, Saudskej Arábii, Sýrii, Turecku, USA, Etiópii, Afganistane, Uzbekistane a Tadžikistane.

Bol pravidelným prispievateľom do publikácie Rabkor sociológa Borisa Kagarlitského, ktorý je v Rusku uznávaný ako zahraničný agent. Rybinova smrť je poslednou zo série záhadných úmrtí medzi ruskými mediálnymi osobnosťami v čase, keď Kremeľ zakročil proti negatívnym správam ohľadom vedenia krajiny.
 

Viac o téme: SmrťKorupciaOdhalenieZáhadaRuskoMariupolInvestigatívaNovinárVojna na UkrajineAlecxander Rybin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu