Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Záchranári razia posledné metre šachty na záchranu robotníkov z tunela v Indii: Už pokročili

Indickí vojaci sa ručne pokúsia dokončiť tunel k uviaznutým robotníkom
Indickí vojaci sa ručne pokúsia dokončiť tunel k uviaznutým robotníkom (Zdroj: TASR/AP Photo)

NAÍ DILLÍ - Záchranárom na severe Indie sa dnes podarilo prevŕtať k 41 stavebným robotníkom, ktorí pred viac ako dvoma týždňami uviazli v zrútenom cestnom tuneli. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov. Podľa nich sú teraz záchranné tímy pripravené robotníkov po jednom z tunela evakuovať do bezpečia, operácia ale potrvá ďalších niekoľko hodín.

Muži zostali uväznení v 4,5 kilometri dlhom tuneli v himalájskom štáte Uttarákhand 12. novembra. Cestu von robotníkom blokovalo 50 až 60 metrov sute. Záchranári najprv použili ťažkú techniku, vrtné zariadenie sa ale niekoľkokrát v náročnom teréne pokazilo, a tak posledných zhruba desať metrov hĺbili ručne.

archívne video

V Bani Nováky došlo k vyhoreniu metánu (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

Do vytvoreného otvoru bola postupne inštalovaná rúra so šírkou 90 centimetrov, ktorú majú byť robotníci vytiahnutí von. Podľa agentúry Reuters je potrebné vsunúť rúru do poslednej vyhĺbenej časti a tiež je potrebné odpratať z cesty zvyšné kamene a hlinu. Až potom budú môcť záchranári preliezť dovnútra k robotníkom a začať im pomáhať von, povedali Reuters indickí činitelia. Pri vstupe do tunela sú pripravené desiatky záchranárov s lanami a rebríkmi a na miesto prichádzajú sanitky, ktoré majú následne zachránené dopraviť do nemocnice vzdialenej asi 30 kilometrov.

Komunikujú cez potrubie

Záchranári s robotníkmi komunikujú cez potrubie s priemerom 15 centimetrov, cez ktoré im tiež posielajú jedlo, potraviny, lieky a čerstvý vzduch. Tunel, v ktorom robotníci uviazli, má po dostavaní prepojiť pútnické hinduistické mestá Uttarkáší a Jamunotrí. Ide o súčasť projektu indickej vlády na zlepšenie dopravného spojenia v oblasti pri hraniciach s Čínou. Odborníci vopred varovali pred možným zosuvom pôdy v dôsledku rozsiahlej výstavby v tejto oblasti.

Viac o téme: TunelRobotníciZáchranáriIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu