Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ničivá snehová víchrica paralyzovala Ukrajinu aj Krym: Rusom odvialo opevnenia na Kryme, Odesa je nedostupná!

Masívna búrka zasiahla Ukrajinu
Masívna búrka zasiahla Ukrajinu (Zdroj: Youtube/euronews)

KYJEV - Búrka zvaná Bettina sa presunula nad Čierne a Azovské more a plnou silou udrela na veľkú časť územia Ukrajiny. Problémy hlásia aj z Krymu, kde je viac ako pol milióna ľudí bez dodávok elektriny i pitnej vody.

Masívne sneženie a extrémny vietor sužujú štáty na východe Európy. Najsilnejšie zasiahla Bettina oblasť Čierneho a Azovského mora, kde snehové zrážky úplne paralyzovali dopravu a spôsobili výpadky elektriny a s tým súvisiace výpadky dodávok pitnej vody.

Osemdesiatnička z Česka sa otáčala s autom na diaľnici D6 (Zdroj: FB/Policie ČR)

Diaľnica medzi Odesou a Kyjivom M-05 je pre snehovú kalamitu a neutíchajúci vietor od včera prakticky nepriechodná, záchranné zložky v oblasti Odesy pomáhajú ľuďom dostať sa z áut uviaznutých na cestách. Úrady informovali, že pohyb do a z Odesy vplyvom počasia aktuálne nie je možný.

Podľa Nexty dosahuje vietor rýchlosť 40 metrov za sekundu, čo spôsobuje lámanie stromov a ničenie striech domov. Pobrežie je zároveň sužované intenzívnym vlnobitím. Vlny majú dosahovať výšku cez 8 metrov a ohrozujú tak mnohé oblasti záplavami. Počasie sa minimálne v nasledujúcich hodinách nemá zlepšiť, niektoré modely naznačujú, že sa má naopak ešte zhoršiť. Domáci hovoria o počasí, ktoré oblasť nezaznamenala 100 rokov.

Newsweek cituje oficiálne ukrajinské zdroje, podľa ktorých víchrica zničila pobrežné opevnenia, ktoré vybudovala ruská armáda na Kryme. Snehová víchrica ovplyvňuje aj bojové operácie ukrajinskej i ruskej armády, ktoré sú minimálne v prímorských oblastiach extrémne sťažené. Víchrica v noci dorazila na Ruské územie, kde zatiaľ najvýraznejšie zasiahla prímorské mestečko Anapa v oblasti neďaleko Novorossijska.

Viac o téme: SnehPočasieKyjevOdesa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu