Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Dievčatko prežilo teror Hamasu pod mŕtvolou svojho otca: Teraz je konečne slobodné

Abigail je konečne slobodná. Zobraziť galériu (2)
Abigail je konečne slobodná. (Zdroj: SITA/AP Photo/Ariel Schalit)

WASHINGTON - Osud štvorročného amerického dievčatka, ktoré teraz prepustil islamistický Hamas, hýbe srdcom mnohých ľudí. Dievčatko muselo byť svedkom vraždy svojich dvoch rodičov predtým, ako ho previezli do pásma Gazy. 7. októbra bola vtedy trojročná Abigail Edan doma na hraniciach s pásmom Gazy so svojimi dvoma súrodencami vo veku desať a šesť rokov, keď teroristi z Hamasu zaútočili a zastrelili matku pred očami troch detí.

Keď jej otec ležal na svojej dcére, aby ju ochránil, bol tiež zastrelený, informovali americké médiá. Jej súrodenci prežili, pretože sa ukryli v škatuli, kde zostali 14 hodín, kým ich zachránili.

archívne video

Prípravy na prijatie prepustených rukojemníkov po ich návrate z Gazy do Izraela (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

Dievča utieklo k susedom a tam ju uniesli

Ich malá sestra, ktorá bola pôvodne považovaná za mŕtvu, sa vyhrabala spod otcovho tela a utekala do susedovho domu, citoval Washington Post príbuzného dievčaťa. Teroristi tam chytili dieťa spolu so susednou päťčlennou rodinou a deportovali ich spolu s mnohými ďalšími civilistami do pásma Gazy. Minulý piatok oslávilo dievčatko v zajatí štvrté narodeniny.

Dievčatko prežilo teror Hamasu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Hostages and Missing Families Forum headquarters via AP)

Americký prezident: „Zažila hroznú traumu“

"To, čo si vytrpela, je nepredstaviteľné," povedal americký prezident Joe Biden po tom, čo sa dievča stalo prvou americkou občiankou oslobodenou spomedzi rukojemníkov v rámci dohody medzi Izraelom a Hamasom v nedeľu. "Zažila hroznú traumu," povedal Biden. „Aká je radosť vidieť ju s nami, no na druhej strane je smutné, že sa vracia do reality, kde nemá rodičov,“ povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Nemá rodičov - ale má celý národ, ktorý ju objíma a my sa postaráme o každú jej potrebu."

Prateta a bratranec v nedeľu vo vyhlásení uviedli, že podľa novín nemajú žiadne slová, ktorými by vyjadrili úľavu a vďačnosť. Dievčatko bude žiť so svojimi súrodencami a tetou, strýkom a starými rodičmi v Izraeli, uviedol príbuzný. Od piatka bolo prepustených 58 z približne 240 rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Prepustenie ďalších desiatich rukojemníkov sa očakáva tento pondelok.

 

Viac o téme: IzraelHamasDievčaúnosAbigail Edan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu