Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ONLINE Nehody pribúdajú: Dlhé kolóny a skrížené kamióny! Sneh a poľadovica komplikuje situáciu na mnohých miestach

Slovensko zasiahla snehová kalamita Zobraziť galériu (5)
Slovensko zasiahla snehová kalamita (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/KOŠICE - Dopravu na slovenských cestách v utorok ráno komplikujú viaceré nehody a neupravené cesty. Informuje o tom nielen Zelená vlna, ale aj dopravné servisy v jednotlivých krajoch. Husté sneženie komplikuje dopravu najmä v okolí Prešova a Košíc.

aktualizované 17:02 Pre výdatnejšie sneženie a mrznutie evidovala Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) malé problémy iba s výhybkami v Košiciach, ktoré sú v správe Železníc SR. Veľký vplyv na vlakovú dopravu to však nemalo. Uviedol Dominik Drevický z odboru komunikácie ZSSK. "Vlakovú dopravu to výrazne neovplyvnilo. Meškali iba dva vlaky približne do polhodiny," skonštatoval Drevický.

aktualizované 15:19 Všetky úseky v Košiciach sú pre mestskú mestskú hromadnú dopravu (MHD) aktuálne prejazdné. Naďalej však trvá obmedzenie v súvislosti s poruchou električkovej výhybky na kruhovom objazde Moldavská. Informovala o tom hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Bujňáková s tým, že dochádza aj k viacerým výpadkom autobusových spojov bez náhrady.

aktualizované 13:56 Záchranári zatiaľ neevidujú zhoršenú dostupnosť k pacientom v súvislosti s počasím. Potvrdila to hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Petra Klimešová.

aktualizované 12:47 Pre sneženie je v Košiciach sťažená obsluha výhybiek. Ale všetky hlavné trasy sú zjazdné. Potvrdila Lucia Lizáková z odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky (ŽSR).

Priblížila, že na väčšine územia Zvolena nasnežilo asi 10 centimetrov snehu, čo však nespôsobilo výraznejšie problémy v prevádzke. "Menšie problémy a meškania vlakov spôsobil sneh v ranných hodinách pri prestavovaní výhybiek," uviedla Lizáková s tým, že momentálne je situácia so snežením stabilizovaná. 

Tiež sa tam nevyskytujú ani vážnejšie problémy v prevádzke spôsobené snežením a trate sú aktuálne zjazdné. "Zamestnanci priebežne zabezpečujú čistenie výhybiek, nástupísk, prístupových ciest a priecestí," doplnila. V oblasti Žilina tiež nie sú podľa jej slov problémy a všetky trate sú zjazdné. "Snehová fréza pracuje na trase Čadca - Skalité," ozrejmila. 

aktualizované 12:35  Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) eviduje poruchu električkovej výhybky na kruhovom objazde Moldavská. Z uvedeného dôvodu tak dochádza k odklonu liniek číslo 6 a 9. Uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Bujňáková s tým, že porucha sa dotkla aj linky R1.

R1 podľa jej slov premáva na trase od Vstupného areálu U. S. Steel po Kruhový objazd, Alejová. "Následne je potrebné presunúť sa na zastávku SOŠ Automobilová," dodala s tým, že odtiaľ je zabezpečená náhradná autobusová doprava. V opačnom smere premáva uvedená linka bez zmeny. Podľa prvotných odhadov by malo utorkové obmedzenie trvať približne do 14.00 h. DPMK zároveň pripomína cestujúcej verejnosti, že v súvislosti so snežením je potrebné rátať na všetkých spojoch MHD s meškaním do desiatich minút.

aktualizované 12:25 Horský priechod Donovaly je od utorňajšieho poludnia prejazdný pre všetku dopravu. Informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. 

Horský priechod Donovaly bol pre husté sneženie od ranných hodín uzavretý pre nákladné vozidlá. Podľa Banskobystrickej regionálnej správy ciest sú všetky cesty v kraji zjazdné, obmedzenia pre nákladnú dopravu platia na ceste medzi Muráňom a Červenou Skalou a na horskom priechode Dielik medzi Tisovcom a Muráňom.

aktualizované 11:25 Horský priechod Soroška v okrese Rožňava je už celý sprejazdnený. Uviedla to hovorkyňa Košického samosprávneho kraja (KSK) Katarína Strojná. Horský priechod Soroška bol od utorkového rána uzavretý pre nákladnú dopravu. Dôvodom bolo nepriaznivé počasie a husté sneženie.

aktualizované 10:25 Polícia upozorňuje, že základom pre bezpečnú jazdu sú v prvom rade zimné pneumatiky. Pri ovládaní auta je potrebné vyhnúť sa prudkému pohybu, čo by mohlo viesť k šmyku a hroziacej nehode. Vodiči by mali rovnako dodržiavať bezpečný odstup, jazdiť pomalšie, ale aj odstraňovať z auta ľad a sneh, ktorý by pri jazde mohol ohroziť iných účastníkov cestnej premávky. Aktuálna situácia v jednotlivých krajoch je nasledovná:

 

❄️❄️HUSTÉ SNEŽENIE NA STREDNOM A VÝCHODNOM SLOVENSKU: AKTUÁLNA SITUÁCIA + RADY POLÍCIE AKO JAZDIŤ NA...

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Tuesday, November 28, 2023

aktualizované 10:05 Zelená vlna informuje, že na trase Ladomirová-Svidník vyťahujú havarovaný kamión, je potrebné počítať so zdržaním.

aktualizované 9:52 Hlásená je aj nehoda na diaľnici D2 na trase Stupava - Bratislava, blokovaný je ľavý pruh a vodiči sa zdržia v kolóne. Informuje o tom Stella centrum. Vodiči si postoja do desiatich minút na diaľnici D1 v smere Zlaté piesky - Prístavný most - Petržalka. Rovnako si do desiatich minút počkajú na Račianskej ulici v smere do centra hlavného mesta.

Zjazdnosť ciest na Slovensku
Zobraziť galériu (5)
Zjazdnosť ciest na Slovensku  (Zdroj: www.zjazdnost.sk)

Kolóny sú hlásené aj v smere Dunajská Lužná - Rovinka a Bernolákovo - Ivanka pri Dunaji, vodiči tam majú počítať so zdržaním do 15 minút, a v smere Malinovo - Most pri Bratislave si počkajú do desiatich minút. Do 15 minút si postoja aj v oboch smeroch na trase Blatné - Senec. Podľa dopravných aplikácií sú kolóny aj na Rožňavskej ulici smerom na Trnavské mýto

aktualizované 9:42 Aktuálne sú všetky cesty v Prešovskom kraji prejazdné. Na cestách sa však nachádza snehová vrstva, čo môže komplikovať situáciu vodičom. Informuje o tom Policajný zbor (PZ) Prešovského kraja na sociálnej sieti a v súvislosti s počasím apeluje na vodičov, aby zvýšili opatrnosť a obozretnosť počas jazdy.

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja na svojej stránke informovala, že zatiaľ nemajú hlásené obmedzenia v doprave. Na viacerých kritických úsekoch sa však môže nachádzať čerstvý sneh od päť do desať centimetrov, respektíve kašovitý sneh do štyroch centimetrov. Prejazdné sú zatiaľ aj všetky horské priechody. 

aktualizované 9:28 Pre husté sneženie sú pre nákladnú dopravu uzavreté horské priechody Donovaly i Dobšiná. Počasie komplikuje aj dopravu na Muránskej planine, úplne uzavretý je horský priechod Dielik medzi Muráňom a Tisovcom.

Ako na svojej webovej stránke informuje Slovenská správa ciest, horský priechod Donovaly je pre husté sneženie uzavretý pre nákladnú dopravu nad desať metrov. Pre vozidlá nad 3,5 tony je uzavretý horský priechod Dobšiná aj cesta medzi Muráňom a Červenou Skalou.

"Horský priechod Dielik medzi Tisovcom a Muráňom je uzavretý pre všetky motorové vozidlá okrem záchranných zložiek," priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová. Ako dodala, v súvislosti s nepriaznivým počasím polícia eviduje aj dopravnú nehodu medzi Korytárkami a Hriňovou. Čelne sa tu zrazili dve vozidlá a zranila sa jedna osoba.

aktualizované 9:03 So zdržaním do 45 minút majú vodiči počítať v úseku Košické Oľšany - Košice, v Košiciach do 30 minút v úseku Zelený dvor - centrum, na trase Prešovská cesta - Palackého - centrum do 15 minút a do 15 minút treba rátať so zdržaním aj na trase Krásna - Nad Jazerom, uviedla hovorkyňa KSK Katarína Strojná. Sneženie komplikuje dopravu najmä v Košiciach a okolí.

Cesty I., II. a III. triedy sú podľa jej slov zjazdné. S výnimkou Sorošky, ktorá je uzavretá pre vozidlá nad 3,5 tony, sú podľa jej slov väčšinou zjazdné aj horské priechody. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu do troch centimetrov. 

"Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú podľa správy ciest zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Čerstvý alebo kašovitý sneh od jedného do troch centimetrov sa nachádza na úsekoch D1 Košice - Bidovce, úseky R3, R4 Milhosť - Košické Oľšany," dodala Strojná.

aktualizované 8:55 Na trase Korytárky - Hriňová sa čelne zrazili dve autá.

aktualizované 8:46 Zelená Vlna RTVS upozorňuje na zjazdnosť horského priechodu Slanec, ktorý je pre husté sneženie ťažko prejazdný a dopravu regulujú policajti. Tiež v Raslaviciach na hlavnom ťahu sú odstavené, šmýkajúce sa kamióny. Dopravu tam tiež riadia policajti a vodiči sa zdržia v oboch smeroch.

aktualizované 8:33 Horský priechod Soroška v okrese Rožňava je pre nepriaznivé počasie a husté sneženie pre nákladnú dopravu uzavretý. V úseku sa tvoria aj kolóny vozidiel. Uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová.

"Na ceste R4 za hraničným priechodom je premávka smerovaná do jedného jazdného pruhu až po Kechnec. Horský priechod Slanec je prejazdný, doprava je však na mieste regulovaná policajtmi," dodala.

Aktuálne sa na cestách v Košickom kraji nachádza vrstva utlačeného snehu a naďalej husto sneží, čo podľa jej slov spôsobuje šmýkanie vozidiel. Na cestách sa tvoria kolóny, pričom niektoré sú spôsobené škodovými udalosťami vozidiel. Vážne ani tragické dopravné nehody na cestách Košického kraja doposiaľ nezaznamenali.

Polícia apeluje na vodičov, aby v aktuálnych nepriaznivých poveternostných podmienkach zvážili nutnosť svojej cesty. "V prípade, že nie je možné cestu odložiť, uberte nohu z plynu, dodržiavajte potrebné rozostupy medzi autami a zbytočne neriskujte neprimeranými manévrami s vozidlom," dodala Ivanová.

aktualizované 8:22 Za Beladicami v smere na Nitru je pre nehodu uzatvorená cesta. Informujú vodiči na sociálnej sieti venovanej dopravnej situácii v regióne.

Situáciu komplikujú aj ďalšie nehody

Zelená vlna RTVS upozorňuje, že úsek medzi Muráňom a Tisovcom je pre neupravené cesty neprejazdný pre všetku dopravu. Nehodu hlási na trase Opatovská Nová Ves - Slovenské Ďarmoty, úsek je tiež neprejazdný. "Obídete to cez Lesenice, Chrastince a Koláre," dodala Zelená vlna RTVS. Zároveň na trase Sačurov - Hencovce skončilo viacero áut mimo cesty.

archívne video

Na Katarínu začalo snežiť aj v Bratislave (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Nehodu hlásia za Novou Kelčou smerom na Vranov nad Topľou, kamión tam skončil mimo cesty. Tiež na ceste I/65 medzi Beladicami a Kolíňanmi a za Plaveckým Podhradím smerom na Sološnicu. Viacero áut sa zrazilo v križovatke na vjazde do Bratislavy z Ivanky pri Dunaji, treba tam rátať so zdržaním. 

Ďalej upozorňuje na dve nehody na ceste R2 za Tomášovcami smerom na Mýtnu. Na neprejazdný úsek pre skrížené kamióny upozorňuje na ceste R4 na trase z Maďarska do Košíc. Skrížené kamióny sú aj na trase z Devičia na Krupinu, cesta je tam podľa Zelenej vlny RTVS neupravená a vodiči sa tam zdržia v oboch smeroch. 

Povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý

Zároveň upozorňuje, že v stúpaní na Šturec smerom z Turčianskych Teplíc sa šmýkajú kamióny a úsek je ťažko prejazdný. Neupravené cesty a šmýkajúce autá sú aj na Kľaku smerom z Prievidze, úsek je v tomto smere podľa Zelenej vlny RTVS ťažko prejazdný. Slovenská správa ciest (SSC) na webe zjazdnost.sk upozorňuje na horský priechod Soroška, ktorý je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 tony. Tiež horský priechod Donovaly, cesta I/59 je uzavretá pre nákladnú dopravu nad desať metrov dĺžky z dôvodu hustého sneženia.

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú podľa cestárov zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Na niektorých úsekoch je čerstvý alebo kašovitý sneh. Zároveň cesty prvej, druhej a tretej triedy sú zjazdné a povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu. 

Pre sneženie dochádza k meškaniu spojov MHD v Košiciach

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) upozorňuje na meškanie spojov pre sneženie. Hoci je situácia v utorok ráno stabilná, na niektorých linkách eviduje meškanie 25 až 30 minút. Uviedla hovorkyňa DPMK Vladimíra Bujňáková. Podľa jej slov sa očakáva ťažšia prejazdnosť kopcovitých terénov, kde sú zastávky napríklad Kalinovská, Cassovar či Klimkovičova. "Naši dispečeri sledujú situáciu nepretržite a aj cestári sú v pohotovosti, keďže s nimi spolupracujeme v rámci zimnej údržby," dodala.

DPMK cestujúcej verejnosti odporúča vyhradiť si väčšiu časovú rezervu. Podľa zverejnených informácií došlo ráno pre zapadnuté vozidlá napríklad k výpadku spojov na linke 11 či 20. Pre územie Košíc platí od uplynulej polnoci druhý stupeň výstrahy pred snežením. Podľa meteorológov by tu počas celého utorka mohlo napadnúť 15 až 20 centimetrov snehu.

Viac o téme: NehodaSneženieCestyKošiceSlovenskoVodičiBratislava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu