Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

MIMORIADNY ONLINE Hamas zverejnil podmienky dohody o prímerí s Izraelom

Izraelskí vojaci v pásme Gazy Zobraziť galériu (3)
Izraelskí vojaci v pásme Gazy (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

JERUZALEM - Izraelská vláda v stredu schválila dohodu o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, na základe ktorej má palestínske militantné hnutie Hamas prepustiť zhruba 50 rukojemníkov. Informuje o tom práva z agentúry AP a americkej televízie CNN.

Naživo z Gazy 

Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus.

Sväté miesta, ako sú mešity, by sa nemali využívať ako fronty na terorizmus. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

18:31 Výkonná riaditeľka Detského fondu OSN (UNICEF) Catherine Russellová v stredu označila obliehané palestínske Pásmo Gazy za "najnebezpečnejšie miesto na svete pre deti". Dodala, že ťažko vyrokovaná dohoda o prímerí medzi Izraelom a a palestínskym militantným hnutím Hamas nestačí na záchranu ich životov. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

17:49 Švajčiarska vláda v stredu oznámila, že do konca februára plánuje predložiť návrh zákona, ktorý na území Švajčiarska zakáže aktivity militantného hnutia Hamas alebo činnosti na jeho podporu. TASR správu prebrala z agentúry AFP.

17:08 Izraelská armáda v stredu oznámila, že jej lietadlo úspešne zneškodnilo strelu s plochou dráhou letu odpálenú smerom na juh Izraela. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:18 Hnutie Hamas v stredu zverejnilo vyhlásenie o dohode o prímerí s Izraelom s konkrétnymi podmienkami vrátane prepustenia rukojemníkov či obmedzenia leteckej dopravy v Pásme Gazy. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice Sky News. "Po niekoľkých dňoch rokovaní oznamujeme... dosiahnutie dohody o humanitárnom prímerí v rozpätí štyroch dní," uviedlo hnutie vo vyhlásení. Konštatovalo, že tento výsledok je potvrdením vytrvalého úsilia Kataru a Egypta.

Dohoda zahŕňa prímerie v Pásme Gazy ustanovené oboma stranami a zintenzívnenie vstupu vozidiel s humanitárnou pomocou, zdravotníckymi potrebami či palivom do všetkých oblastí Pásma Gazy. Jej súčasťou je aj prepustenie 50 izraelských žien a detí vo veku do 19 rokov, ktorých držia ako rukojemníkov v Gaze, výmenou za prepustenie 150 palestínskych žien a detí väznených v Izraeli. V južnej časti Pásma Gazy nebude počas štyroch dní žiadny pohyb izraelskej leteckej dopravy a na severe pásma bude táto doprava v týchto dňoch povolená len v čase od 10.00 h do 16.00 h miestneho času. Dohoda tiež zahŕňa slobodu pohybu civilistov, najmä po hlavnej dopravnej tepne v enkláve.

14:13 Izraelská armáda tvrdí, že od začiatku vojny v Pásme Gazy zničila približne 400 tunelových šácht patriacich palestínskym islamistickým milíciám Hamas. Podľa izraelských a západných spravodajských služieb je palestínska enkláva pretkaná sieťou opevnených podzemných tunelov známych aj ako "metro pod Gazou," informovala agentúra DPA.

13:22 Izrael očakáva, že na základe dohody o štvordňovom prímerí získa vo štvrtok späť prvé rukojemníkov, ktorých zadržiava radikálne palestínske hnutie Hamas. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal minister zahraničia Eli Kohen, ktorý odmietol potvrdiť predchádzajúce správy, že proces začne o piatej hodine ráno miestneho času (04:00 SEČ). Podľa egyptskej štátnej televízie vstúpi prímerie medzi Izraelom a Hamasom do platnosti vo štvrtok o desiatej dopoludnia miestneho času (09:00 SEČ).

12:37 Vodca izraelskej radikálnej pravicovej strany Židovská sila (Ocma Jehudit) a minister pre vnútornú bezpečnosť Itamar Ben-Gvir označil schválenú dohodu o prepustení časti izraelských a zahraničných rukojemníkov výmenou za podstatne viac palestínskych väzňov z izraelských väzníc za "nebezpečný precedens, ktorý opakuje chyby z minulosti".

12:24 Škótsky premiér Humza Yousaf v stredu privítal nedávno dohodnuté štvordňové prímerie medzi Izraelom a hnutím Hamas. Upozornil však, že je potrebné uskutočniť aj ďalšie kroky. Informuje o tom správa z agentúry DPA a jeho vyjadrenia na sociálnej sieti. 

12:08 Pri bojoch v Pásme Gazy zahynula aj zamestnankyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), spoločne so svojím manželom, dvoma bratmi aj šesťmesačným potomkom. Oznámil to šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, informuje o tom správa agentúry DPA.

11:39 Konflikt medzi Izraelom a Palestínčanmi už prekročil hranice vojny a stal sa terorizmom, vyhlásil pápež František v stredu na generálnej audiencii vo Vatikáne. Informujú o tom správy z agentúr ANSA a Reuters.

11:31 Izraelská armáda vo svojej zvodke zo stredy rána informovala, že pokračuje vo vzdušných, pozemných a námorných bojových operáciách v palestínskom Pásme Gazy. Ako pripomenula britská stanica BBC, k bojom dochádza krátko po tom, ako Izrael a Hamas dospeli k dohode o dočasnom prímerí, ktoré má umožniť prepustenie rukojemníkov unesených palestínskymi komandami 7. októbra pri ich vpáde na juh Izraela.

11:15 Izraelské obranné sily vyzývajú obyvateľov Gazy, aby sa evakuovali. 

10:22 Izraelské združenie obetí teroristických útokov - Almagor - podá v stredu na izraelskom najvyššom súde námietku proti dohode o návrate 50 rukojemníkov zadržiavaných radikálnym hnutím Hamas v palestínskom Pásme Gazy.

Viac o téme: KatarIzraelPalestínaHamasPásmo GazyVojna v IzraeliDočasné prímerie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu