Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Zákon o ochrane suverenity predložia maďarskému parlamentu tento týždeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ - Návrh zákona o ochrane "suverenity" predložia maďarskému parlamentu tento týždeň v rámci štvordňového rokovania zákonodarného zboru, ktoré sa začalo v pondelok. Na Facebooku to oznámil poslanec vládnej strany Fidesz a štátny tajomník rezortu obrany Szilárd Németh.

Premiér Viktor Orbán 16. novembra povedal, že k návrhu tohto zákona očakáva v parlamente veľkú diskusiu. "Musíme sformulovať jasné zákazy, aby nebolo možné ovplyvňovať maďarské voľby financiami zo zahraničia," zdôvodnil Orbán návrh, ktorý mali parlamentu predložiť už minulý utorok (14. novembra).

Archívne video: Fico bol na ministerstve vnútra: So Šutajom Eštokom avizujú nasadenie masívnej sily na hranici s Maďarskom

Fico bol na ministerstve vnútra: So Šutajom Eštokom avizujú nasadenie masívnej sily na hranici s Maďarskom (Zdroj: Facebook/Ministerstvo vnútra SR)

Vedenie Fideszu naznačilo, že nová legislatíva sa môže vzťahovať na financovanie politických strán zo zahraničia a možno aj na médiá a mimovládne organizácie, ktoré sú podľa Orbánových tvrdení pod vplyvom Washingtonu či Bruselu.

Podľa servera media1.hu sa do ústavy a trestného zákona zakomponujú nové pravidlá na obmedzenie činnosti "novinárov, pseudocivilov a dolárových politikov financovaných zo zahraničia".

Server hirklikk.hu v tejto súvislosti v septembri uviedol, že podobná legislatíva (zákon o zahraničných agentoch) už existuje v Rusku a slúži na stigmatizáciu médií využívajúcich aj zahraničné finančné zdroje. Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu minulý rok konštatoval, že tento zákon je v rozpore s medzinárodnými dohovormi.

Viac o téme: MaďarskoFideszSzilárd NémethParlamentZákon o ochrane suverenity
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu