Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Plamene v parlamente: VIDEO Opozícia zapálila oheň na protest proti návrhu rozpočtu

Plamene v albánskom parlamente
Plamene v albánskom parlamente (Zdroj: YouTube)

TIRANA - Konzervatívna albánska opozícia zapálila v parlamente dymovnice a oheň, aby zabránila hlasovaniu o rozpočte socialistickej vlády vedenej Edim Ramom.

Albánska opozičná Demokratická strana tento pondelok odpálila dymovnice a zapálila oheň v strede parlamentu s cieľom zabrániť hlasovaniu o rozpočte na rok 2024. Už v roku 2019 mali pravicoví poslanci spustil dymové bomby na protest proti voľbám nového generálneho prokurátora.

archívne video

Matovič prekvapil verejnosť, sľúbil svoj odchod z parlamentu, ak vláda vyplatí trináste dôchodky do Vianoc (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Konzervatívni opoziční poslanci najskôr zložili stoličky, než ich podpálili. Bezpečnostná služba rýchlo zasiahla, aby ochránila Ediho Ramu, premiéra a predsedu Socialistickej strany.

K incidentu došlo po tom, čo socialisti, ktorí majú v 140-člennom albánskom parlamente 73 kresiel, rýchlo hlasovali a zasadnutie ukončili do piatich minút.

Opozičný líder Sali Beriša, bývalý premiér a prvý postkomunistický prezident Albánska v rokoch 1992 až 1997, obvinil vládu zo snahy umlčať opozíciu v parlamente, informuje britský denník The Guardian. "Naším cieľom je obnoviť pluralitu v parlamente," zdôraznil.

Bledi Cuci, šéf parlamentnej skupiny socialistov, odpovedal, že parlament schvaľuje doteraz najväčší rozpočet, dvakrát taký veľký ako v roku 2013, keď sa socialisti dostali k moci, uvádza ABC News.

„Opozícia zaviedla do politiky slovnú zásobu a zvyky ulice (...) rozsieva nezhody, chaos, násilie,“ kritizoval konanie opozície Edi Rama na X (predtým Twitter).

Napätie medzi socialistami a konzervatívcami začalo minulý mesiac, dva dni predtým, ako prokurátori obvinili Saliho Berišu z korupcie v prípade, ktorý sa týkal športovísk, píše Reuters.

Prokurátor ho podozrieva, že ako bývalý predseda vlády využil svoj vplyv v súvislosti s transakciou s pozemkami, pri ktorej zvýhodňoval manžela svojej dcéry. Jeho zať bol zatknutý, ale Sali Berisha má ako poslanec imunitu. Dostal príkaz neopustiť krajinu.

Viac o téme: OheňOpozíciaAlbánskoParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu