Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Silné zemetrasenie zanechalo obrovské škody: Vyžiadalo si sedem obetí

(Zdroj: Twitter/@manilabulletin)

MANILA - Počet obetí zemetrasenia, ktoré zasiahlo v piatok ráno juh Filipín, sa zvýšil na sedem. Informuje o tom agentúra AFP.

archívne video

Zemetrasenie v Spišskej Novej Vsi (Zdroj: Tip čitateľa)

Tamojšie úrady bezprostredne po incidente nehlásili žiadne obete, varovali však pred materiálnymi škodami. V dôsledku zemetrasenia sa napríklad zrútila časť stropu v nákupnom centre na ostrove Mindanao. Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6.7 sa nachádzalo pri provincii Sarangani ležiacej na juhu ostrova Mindanao v hĺbke 78 kilometrov, uviedla uviedla americká geologická služba (USGS).

Po zemetrasení nebola vydaná nijaká výstraha pred vlnami tsunami. Zemetrasenia sa na Filipínach vyskytujú bežne, pretože súostrovie leží na tzv. ohnivom kruhu. Ide o zónu častého výskytu zemetrasení a sopečných erupcií, ktorá obkolesuje Tichý oceán.

Počet obetí stúpol na sedem

Na sedem stúpol počet obetí piatkového silného zemetrasenia na juhu Filipín. Oznámil to v sobotu tamojší národný výbor pre zvládanie katastrof, informuje o tom agentúra DPA. Okrem toho sú po zemetrasení nezvestní dvaja ľudia a ďalší dvaja utrpeli zranenia. "Väčšinu obetí zasiahli padajúce trosky," uviedol hovorca výboru pre zvládanie katastrof Edgar Posadas. Dodal, že počas zemetrasenia bolo poškodených najmenej 60 domov a 32 ďalších budov.

Epicentrum zemetrasenia s magnitúdou 6.7 sa nachádzalo pri provincii Sarangani ležiacej na juhu ostrova Mindanao v hĺbke 78 kilometrov, uviedla americká geologická služba (USGS).
Zemetrasenia sa na Filipínach vyskytujú bežne, pretože súostrovie leží na tzv. ohnivom kruhu, kde sa vyskytuje až 90 percent všetkých zemetrasení na svete. Ide o zónu častého výskytu zemetrasení i sopečných erupcií, ktorá obkolesuje Tichý oceán. Jedno z najsilnejších zemetrasení zasiahlo Filipíny v júli 1990. Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 si vtedy vyžiadalo na severofilipínskom ostrove Luzon vyše 2400 obetí.

Viac o téme: ObeteNárastZemetrasenie Filipíny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu