Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Vrah mladej učiteľky v Írsku si vypočul verdikt: Slováka posiela na doživotie! Naďalej nie je zodpovedaná jedna otázka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/David Young/PA via AP)

DUBLIN - 33-ročný Slovák bol dnes v Írsku odsúdený na doživotie po tom, ako ho súd minulý týždeň uznal vinným z minuloročnej vraždy mladej učiteľky základnej školy. Informovala o tom írska rozhlasová stanica RTE.

Dvadsaťtriročná Ashling Murphyová, učiteľka a folklórna hudobníčka, bola zavraždená vlani v januári, keď si išla zabehať na kanál neďaleko mesta Tullamore. Útočník jej spôsobil 11 bodných rán do krku. Prípad, ktorý mal v Írsku mimoriadny ohlas, vyvolal v krajine diskusie o potrebe zintenzívniť boj proti násiliu páchanému na ženách a tiež o migrácii. Na dnešnom súdnom pojednávaní dostali slovo najbližší príbuzní obete a jej partner, ktorí hovorili o nenapraviteľnej strate, ktorú im Murphyovej vražda spôsobila. Sudca Tony Hunt označil rozsudok za "plne zaslúžený". Uviedol tiež, že motív zločinu zostáva neznámy. "O tomto prípade nevieme jednu vec, a to: prečo," povedal.

Obžaloba sa opierala o kamerové záznamy

Odsúdený Jozef Puška, ktorý je otcom piatich detí, žije podľa írskych médií v krajine so svojou rodinou už 10 rokov. Predtým pracoval ako stavebný robotník v Českej republike. Neskôr pracoval na stavbe aj v Írsku, potom však pri nehode utrpel zranenie chrbtice a odvtedy je na invalidnom dôchodku. Pred osudným dňom ho obeť nepoznala. Obžaloba uviedla, že dôkazy jasne svedčia o tom, že zločin spáchal práve on.

Obžaloba sa opierala o kamerové záznamy, ako aj o vzorky DNA za nechtami obete, ktoré sa zhodovali s DNA odsúdeného Slováka, informoval denník The Irish Times. Na mieste činu sa našiel aj jeho bicykel. Obžaloba tiež uviedla, že Slovák, ktorý bol zatknutý krátko po čine, sa k vražde pôvodne priznal. Toto priznanie však nebolo zaznamenané. Muž neskôr vinu poprel. Tvrdil, že sa snažil Murphyovej pomôcť po tom, ako ju napadol iný muž a údajne ju dobodal. Svedkyňa však vypovedala, že videla Slováka, ako drží Murphyovú na zemi.

Viac o téme: ÍrskoSlovákVraždaJozef PuskaVražda učteľky v Írsku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu