Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda tvrdí, že v Gaze obsadila parlament i ďalšie inštitúcie Hamasu

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Bernat Armangue)

JERUZALEM - Izraelská armáda v utorok oznámila, že v meste Gaza dobyla budovu parlamentu a sídla ďalších vládnych inštitúcií riadeným palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Dianie sledujeme ONLINE.

 Naživo z Izraela

VIDEO Vojaci odovzdali 300 litrov paliva do nemocnice Shifa na naliehavé lekárske účely

Vojaci odovzdali 300 litrov paliva do nemocnice Shifa na naliehavé lekárske účely. (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

21:50 Tisíce ľudí sa v utorok zišli vo Washingtone, aby podporili Izrael vo vojne s palestínskym militantným hnutím Hamas. Vyzvali tiež na prepustenie rukojemníkov, ktorých militanti zavliekli do Pásma Gazy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

21:44 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena v utorok potvrdila Izraelom opakované tvrdenia, že palestínske radikálne hnutie Hamas zneužíva nemocnice v palestínskom Pásme Gazy na svoje vojenské účely. Podľa spravodajského webu The Times of Israel (TOI) o tom informoval hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

21:25 Iránom podporovaní jemenskí húsíovia v utorok pohrozili útokmi na izraelské lode v Červenom mori. Húsíovia oblasť monitorujú so zámerom nájsť plavidlá spojené s Izraelom, uviedol vodca hnutia Abdul Malik Badruldín al-Húsí. TASR píše podľa správy agentúry AFP. "Nepriateľ (Izrael) sa pri svojom pohybe v Červenom mori, najmä v úžine Báb al-Mandab, spolieha na maskovanie a neodvažuje sa vyvesiť izraelské vlajky na svojich lodiach. Tiež vypol identifikačné zariadenia," uviedol al-Húsí.

19:24 Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v utorok povedal, že Červený kríž sa dosiaľ nestretol so žiadnym rukojemníkom zadržiavaným v Pásme Gazy. Vyjadril sa tak po stretnutí s riaditeľkou Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Mirjanou Spoljaricovou v Ženeve, informuje agentúra AFP. "Do dnešného dňa sa nikto z našich (izraelských) rukojemníkov nestretol s Červeným krížom... Nemáme nijaký dôkaz, že sú nažive," povedal Kohen na tlačovej konferencii, ktorá sa konala po zmienenom stretnutí.

18:54 Splnomocnenec nemeckej vlády pre boj proti antisemitizmu Felix Klein v utorok ostro kritizoval švédsku klimatickú aktivistu Gretu Thunbergovú za jej vyjadrenia o vojne v Pásme Gazy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

18:44 Spojené štáty v spolupráci so Spojeným kráľovstvom uvalili v utorok tretí súbor sankcií na palestínske militantné hnutie Hamas a jeho spojencov. Sankcie sú zamerané na finančnú infraštruktúru hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

18:10 Izraelské letectvo v utorok v odvete za niekoľko útokov proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh spustilo nálety a delostreleckú paľbu na ciele v južnom Libanone. Terčom útokov Hizballáhu boli stanovištia izraelskej armády na libanonsko-izraelských hraniciach, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

17:42 Izraelský minister zahraničných vecí Eli Kohen v utorok vyhlásil, že António Guterres si nezaslúži naďalej zastávať funkciu generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov (OSN). Mierovému procesu na Blízkom východe totiž podľa izraelského ministra Guterres nijak nepomohol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

17:07 Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok kritizoval tureckého prezidenta Receppa Tayyipa Erdogana, ktorý obvinil Izrael z fašizmu. Kritika prichádza len niekoľko dní pred plánovanou návštevou Erdogana v Berlíne. TASR správu prevzala od agentúry AFP. "(Izrael) je demokratickým štátom, ktorý koná v súlade s ľudskými právami aj medzinárodným právom. Tieto obvinenia sú absurdné," uviedol Scholz na tlačovej konferencii.

16:10 Začiatok akademického roku na univerzitách v Izraeli sa opäť posúva — novým termínom je 24. december, uviedla v utorok Asociácia univerzít vo vyhlásení citovanom na webe denníka The Times of Israel (TOI). Začiatok výučby na vysokých školách je podmienený demobilizáciou záložníkov povolaných do vojny medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

15:15 Armáda vo svojom vyhlásení citovanom agentúrou AFP spresnila, že jej jednotky "prevzali parlament, vládnu budovu, policajné veliteľstvo Hamasu a strojnícku fakultu, ktorá slúžila ako inštitút na výrobu a vývoj zbraní". Podľa denníka The Times of Israel sa pod kontrolou izraelskej armády ocitol aj areál Hamasu s výcvikovou základňou, veliteľským centrom, vypočúvacími miestnosťami a celami na zadržiavanie väzňov. Izraelskí vojaci vstúpili i do rezidencie guvernéra Gazy. Týchto niekoľko vládnych budov sa nachádza vo štvrtiach Šajch Idžlín a Rimál na juhu mesta Gaza v blízkosti cesty vedúcej po pobreží.

14:36 Dodávky vody na juhu palestínskeho Pásma Gazy sa pre nedostatok paliva zastavili, oznámila v utorok Organizácia Spojených národov (OSN). TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

"Pre nedostatok paliva prestali úplne fungovať verejné kanalizačné čerpacie stanice, 60 studní na juhu, dve hlavné zariadenia na odsoľovanie morskej vody v Rafahu a Strednej oblasti (Pásma Gazy)," oznámil v utorok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), ktorý sa odvolal na Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

13:41 OSN tvrdí, že funguje iba jedna nemocnica v severnej Gaze „Všetky nemocnice okrem jednej v meste Gaza a v severnej Gaze sú údajne od 13. novembra mimo prevádzky z dôvodu nedostatku elektriny, lekárskeho spotrebného materiálu, kyslíka, jedla a vody, sprevádzané bombardovaním a bojmi v ich okolí,“ uviedol v utorok Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA). Zo zhruba 30 nemocníc a kliník na severe Gazy môže podľa OSN prijímať pacientov iba jedno zdravotnícke zariadenie. Najmenej 500 pacientov sa snaží ukryť v baptistickej nemocnici Al-Ahli v meste Gaza.

12:55 Izraelská armáda v utorok potvrdila úmrtie vojačky Noy Marcianovej, ktorú zadržiavalo v Gaze palestínske militantné hnutie Hamas. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Armáda označila vo vyhlásení Marcianovú za "padlú vojačku, ktorú uniesla teroristická organizácia". Jej totožnosť potvrdila len v pondelok, keď Hamas zverejnil video mladej ženy v zajatí.

11:42 Izrael a Hamas sa blížia k dohode o prepustení rukojemníkov. The Washington Post s odvolaním sa na vysokého izraelského predstaviteľa píše, že strany sa takmer dohodli na výmene unesených izraelských žien a detí za palestínske ženy a mladých ľudí zadržiavaných v izraelských väzniciach. Výmenu bude sprevádzať dočasné prímerie, ktoré môže trvať asi päť dní, uviedol zdroj.

11:10 Izraelské vzdušné sily zaútočili v pondelok na 200 cieľov v Pásme Gazy, oznámila utorok izraelská armáda. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

10:57 Riaditeľ nemocnice Šifá v Pásme Gazy Muhammad abú Sálmíja v utorok uviedol, že v areáli pochovali 179 ľudí vrátane bábätiek a pacientov. TASR správu prevzala z agentúry AFP. "Boli sme nútení pochovať ich v hromadnom hrobe", povedal abú Sálmíja. Medzi nimi bolo aj sedem bábätiek a 29 pacientov, ktorí zomreli na jednotke intenzívnej starostlivosti. Pochovali ich po tom, ako sa nemocnici minuli zásoby pohonných hmôt pre elektrické generátory.

10:07 Kanadská ministerka zahraničných vecí Melanie Jolyová v utorok potvrdila úmrtie 74-ročnej izraelsko-kanadskej mierovej aktivistky Vivian Silverovej, ktorá bola nezvestná od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra. TASR prevzala správu z agentúry AFP. "Kanada smúti za jej stratou," napísala Jolyová v príspevku na sociálnej sieti. Silverovú opísala ako celoživotnú zástankyňu mieru.

09:54 Izraelská armáda v utorok oznámila, že "koordinuje prevoz inkubátorov z nemocnice v Izraeli do Pásma Gazy". TASR prevzala správu z portálu britskej stanice BBC.

09:10 Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok predstavil návrhy, ako by malo byť Pásmo Gazy riadené po skončení vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Zároveň vyzval arabské krajiny, aby pri podpore budúcej palestínskej samosprávy zohrávali väčšiu úlohu. TASR prevzala správu z agentúry Reuters.

08:47 Skupina 86 rumunských občanov a členov rodín evakuovaných z palestínskeho Pásma Gazy pristála v utorok ráno v Rumunsku, pricestovala špeciálnym letom Národnej spoločnosti TAROM. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry Agerpres.

08:40 Izraelská armáda obsadila budovu Zákonodarnej rady Gazy, zatiaľ čo Hamas stratil kontrolu nad mestom. Informoval o tom izraelský minister obrany Yoav Gallant, uvádzajú noviny Haaretz. "Neexistujú žiadne sily Hamasu schopné zastaviť IDF. IDF postupuje k akémukoľvek bodu. Organizácia Hamas stratila kontrolu nad Gazou. Teroristi utekajú na juh. Civilisti rabujú základne Hamasu. Nemajú dôveru vo vládu," povedal minister obrany Yoav Galant na adresu Hamasu. Používatelia na sociálnych sieťach zverejnili fotografiu údajne zobrazujúcu izraelskú armádu „v budove legislatívnej rady Hamasu“.

06:43 Izraelská armáda v utorok potvrdila identitu vojačky zadržiavanej palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy po tom, čo ozbrojené krídlo tohto hnutia zverejnilo videozáznam, na ktorom bolo vidieť túto mladú ženu v zajatí. Informovala o tom agentúra AFP. Podľa izraelskej armády ide o 19-ročnú Nou Marcianovú. "V našich srdciach sme s rodinou Marcianovcov, ktorých dcéra Noa bola brutálne unesená teroristickou organizáciou Hamas," uviedli ozbrojené sily Izraela vo vyhlásení. Zároveň dodali, že využívajú "všetky prostriedky" na umožnenie návratu rukojemníkov späť domov.

06:10 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva obvinil v pondelok Izrael zo "zabíjania nevinných ľudí bez akýchkoľvek kritérií" v Pásme Gazy, pričom jeho činy v tejto palestínskej enkláve považuje za "rovnako závažné" ako útoky palestínskej militantnej skupiny Hamas na územie Izraela zo 7. októbra. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Luiz Inácio Lula da Silva
Zobraziť galériu (5)
Luiz Inácio Lula da Silva  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andre Penner, File)

06:05 Indonézsky prezident Joko Widodo počas svojej pondelkovej návštevy Bieleho domu naliehal na amerického prezidenta Joea Bidena, aby výraznejšie prispel k ukončeniu "zverstiev" v Gaze a nastoleniu prímeria. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Joko Widodo
Zobraziť galériu (5)
Joko Widodo  (Zdroj: SITA/AP)

06:00 Počas bojov medzi izraelskou armádou a palestínskymi silami bolo v okolí mesta Tulkarm v severnej časti západného brehu Jordánu zabitých päť Palestínčanov. Vyplýva to z utorkového vyjadrenia vedenia tamojšej nemocnice. TASR správu prevzala od agentúry AFP. Päť Palestínčanov vo veku od 21 do 29 rokov prišlo podľa neho o život počas operácie izraelskej armády v spomenutom meste. Izraelská armáda pre AFP potvrdila, že operovala v tej istej oblasti západného brehu Jordánu.

Hamas navrhol prepustenie 70 rukojemníkov výmenou za päťdňové prímerie

Ozbrojené krídlo palestínskeho militantného hnutia Hamas v pondelok katarským vyjednávačom uviedlo, že je pripravené na prepustenie 70 žien a detí zadržiavaných v Gaze - výmenou za päťdňové prímerie s Izraelom. TASR informuje podľa správy agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na samotné brigády Izaddína Kasáma.

"Prímerie by malo zahrňovať úplný pokoj zbraní a umožniť prísun humanitárnej pomoci všade do Pásma Gazy," uviedol Abú Ubajdá, hovorca ozbrojeného krídla Hamasu, v hlasovej nahrávke zverejnenej na kanáli skupiny na platforme Telegram. Zároveň obvinil Izrael z "otáľania a vyhýbania sa" dohode.

MIMORIADNY ONLINE Izraelská armáda
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Hatem Moussa)

"Minulý týždeň tu bolo úsilie zo strany katarských bratov o prepustenie ženy a deti z radov nepriateľských zajatcov výmenou za 200 palestínskych detí a 75 žien zadržiavaných nepriateľom," uviedol ďalej Abú Ubajdá. Hamas počas bezprecedentného útoku na územie Izraela zo 7. októbra, ktorý si vyžiadal zhruba 1200 obetí na životoch, zajal a zavliekol do Pásma Gazy viac než 200 ľudí. Izrael v rámci odvety spustil masívne bombardovanie tejto palestínskej enklávy, ktoré si podľa palestínskych úradov vyžiadalo už vyše 11.240 obetí.

Izrael na juhu Libanonu údajne útočil na Hizballáh, zahynul jeden civilista

Počas pondelkového izraelského náletu na dom v dedine Ainata na juhu Libanonu zahynul jeden civilista a ďalší utrpel zranenia, vyplýva to vyjadrenia nemenovaného zdroja z prostredia libanonských tajných služieb. TASR správu prevzala od agentúry DPA. Izraelská armáda prostredníctvom svojej hovorkyne uviedla, že útok bol namierený na bojovníkov militantného hnutia Hizballáh, ktorí ostreľovali územie na severe Izraela. Libanonská strana tvrdí, že cieľom boli civilisti.

Svedkovia uvádzajú, že na inom mieste na juhu Libanonu vystrelili izraelské jednotky dva delostrelecké granáty na skupinu reportérov zhromaždenú v pohraničnom meste Yarun. Útok spôsobil kameramanovi spravodajskej televízie Al-Džazíra ľahšie zranenia a poškodil autá ďalších televízií. Reportér prítomný na mieste pre agentúru DPA uviedol, že zranený kameraman sa po ošetrení opäť vrátil k práci. Minulý mesiac zasiahli izraelské útoky na juhu Libanonu skupinu reportérov. Zahynul kameraman agentúry Reuters Issám Abdalláh, niekoľko ďalších osôb utrpelo zranenia.     

Viac o téme: VojnaPalestínaHamasPásmo GazyIzarel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu