Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

MIMORIADNY ONLINE Netanjahu odmietol množiace sa výzvy na prímerie: Bude pokračovať plnou silou!

Benjamin Netanjahu Zobraziť galériu (4)
Benjamin Netanjahu (Zdroj: SITA/Abir Sultan/Pool Photo via AP)

PARÍŽ - Izrael musí prestať zabíjať ženy a deti v Pásme Gazy, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok v rozhovore pre britskú stanicu BBC.

Naživo z Izraela

Vycvičený na odstraňovanie mínových polí a nepriateľských prekážok: Zoznámte sa s dôstojníkom špeciálnej jednotky Ozbrojených síl Izraela

Vycvičený na odstraňovanie mínových polí a nepriateľských prekážok: Zoznámte sa s dôstojníkom špeciálnej jednotky Ozbrojených síl Izraela (Zdroj: Twitter/Israel Defense Forces)

ONLINE

22:00 Líder libanonského radikálneho hnutia Hizballáh dnes vyhlásil, že jeho bojovníci začali v prebiehajúcich bojoch pri libanonsko-izraelskej hranici používať nové zbrane, vrátane strely s ťažkou bojovou hlavicou a takzvané samovražedné drony. Izraelský minister obrany Joav Gallant v reakcii Hizballáh varoval, že Bejrút môže stretnúť rovnaký osud ako Gazu, ak hnutie zatiahne Libanon do vojny, informovala agentúra Reuters.

21:32 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu odmietol množiace sa výzvy na prímerie a vyhlásil, že boj Izraela proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas bude pokračovať "plnou silou". Informovala o tom agentúra AP. Prímerie by bolo podľa Netanjahua možné len vtedy, ak bude prepustených všetkých 239 rukojemníkov zadržiavaných militantmi v Gaze.

21:16 Jednotky Izraelskej armády otvorili a zabezpečili evakuačnú trasu z nemocníc Rantisi a Násir, ako aj ďalšiu trasu pre obyvateľov Gazy, ktorí sa presúvajú na juh. Kým naše jednotky zabezpečovali trasu, priblížili sa k nej ozbrojení teroristi a strieľali. V reakcii na to jednotky IDF na teroristov zaútočili. 

20:35 V mnohých mestách a obciach Izraela sa v sobotu konali demonštrácie, ktorých účastníci žiadali prepustenie približne 240 rukojemníkov zadržiavaných od 7. októbra palestínskym hnutím Hamas a ďalšími radikálmi z Pásma Gazy. Informoval o tom spravodajský web The Times of Israel.

20:19 Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pomôže pri evakuácii detí z najväčšej nemocnice v palestínskom meste Gaza. Hovorca armády Daniel Hagari na brífingu objasnil, že zamestnanci nemocnice Šifá požiadali izraelskú armádu, aby v nedeľu pomohla pri prevoze pacientov detského oddelenia do bezpečnejšej nemocnice. "Poskytneme potrebnú pomoc," uviedol Hagari podľa agentúry AFP.

19:44 Izraelská spravodajská služba zameraná na vnútroštátnu bezpečnosť a kontrašpionážne úlohy (Šin bet) a izraelská armáda počas svojich operácií v palestínskom Pásme Gazy zabili približne 20 operatívcov - väčšinou príslušníkov hnutia Hamas -, ktorí v posledných rokoch pracovali na príprave útokov proti Izraelčanom na západnom brehu Jordánu a v Izraeli. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení izraelskej armády a služby vnútornej bezpečnosti Izraela, o ktorom na svojom webe v sobotu informoval denník The Times of Israel.

Britská stanica BBC s odvolaním sa na citované spoločné vyhlásenie uviedla, že medzi zabitými je aj veliteľ Hamasu Ahmad Siam, ktorý bol zabitý spolu s ďalšími militantmi pri ukrývaní sa v škole al-Burák. Vo vyhlásení sa píše, že Siam predtým "zadržiaval asi 1000 obyvateľov Gazy ako rukojemníkov v (detskej) nemocnici Rantísí a bránil im v evakuácii na juh" Pásma Gazy, na čo ich vyzýval Izrael v snahe ochrániť pred bojmi palestínskych civilistov.

19:21 Video z propalestínskeho protestu v Londýne. 

18:56 "Islamské krajiny musia vyzbrojiť Palestínčanov do boja proti Izraelu, ak budú boje v Gaze pokračovať," tvrdí iránsky prezident Ebrahim Raisi Podľa jeho názoru by jediným riešením tohto konfliktu mohlo byť vytvorenie palestínskeho štátu od „rieky k moru“. 

18:21 Izraelské zoskupenie Lekári za ľudské práva (PHR-IL) tvrdí, že v dôsledku výpadku dodávok elektrickej energie v najväčšej nemocnici v Gaze zomreli dve predčasne narodené deti. Izraelské združenie o tom informovalo s odvolaním sa na lekárov z nemocnice Šifá.

18:20 Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu zdôraznil význam Izraela ako bezpečného priestoru pre židov. "Je dôležité, aby sa na celom svete vedelo, že toto miesto existuje," povedal Scholz na okraj zjazdu Strany európskych socialistov (PES) v juhošpanielskom meste Málaga. Informuje DPA.

18:08 Naprieč centrom britskej metropoly Londýn v sobotu pochodovalo 300-tisíc ľudí, aby vyjadrili podporu Palestínčanom v Pásme Gazy. Pre agentúru AFP to potvrdil šéf londýnskej Metropolitnej polície (MPS). Polícia medzičasom zadržala desiatky ľudí.

Národný pochod pre Palestínu, ktorý zorganizovala iniciatíva Stop the War (Stop vojne), sa koná v deň 105. výročia uzatvorenia prímeria medzi Nemeckom a dohodovými štátmi, ktorým sa oficiálne ukončila prvá svetová vojna (1914-18).

Protestujúci máva vlajkou Union Jack pred policajtmi na Parlamentnom námestí v Londýne v sobotu 11. novembra 2023 počas propalestínskeho protestného pochodu, ktorý sa koná od Hyde Parku k veľvyslanectvu USA vo Vauxhall.
Zobraziť galériu (4)
Protestujúci máva vlajkou Union Jack pred policajtmi na Parlamentnom námestí v Londýne v sobotu 11. novembra 2023 počas propalestínskeho protestného pochodu, ktorý sa koná od Hyde Parku k veľvyslanectvu USA vo Vauxhall.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Alberto Pezzali)

17:26 Americké vojenské základne v Iraku boli za posledné dva dni napadnuté štyrikrát, uviedla agentúra Reuters Dva z útokov – na základne Ain al-Asad a al-Harir – vykonali drony. Americké a koaličné jednotky boli od začiatku októbra v Iraku a Sýrii napadnuté najmenej 40-krát. Pri útokoch bolo zranených 56 príslušníkov americkej armády. Informoval o tom portál NEXTA.

16:47 „V nemocnici sa nestrieľa a nedochádza k obliehaniu. Východná časť nemocnice zostáva otvorená," informuje vedúci koordinačnej a styčnej správy pre Gazu v COL Moshe Tetro vysvetľuje situáciu v nemocnici Al-Shifa v Gaze. 

15:56 Lídri Ligy arabských štátov (LAŠ) a Organizácie islamskej spolupráce (OIC) v sobotu na mimoriadnom summite v Rijáde vyzvali na okamžité zastavenie vojenských operácií v Pásme Gazy. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP. 

15:07 V južnom Izraeli bolo počuť sirény. Informovali o tom Izraelské obranné sily. 

13:15 Nemocnica Šifá, ktorá je najväčším zdravotníckym zariadením v Pásme Gazy, už nie je v prevádzke, vyplýva z vyjadrení tamojšieho zdravotníckeho personálu a palestínskeho ministerstva zdravotníctva. TASR informuje na základe správy agentúry DPA. "Už nie je elektrina," uviedol pre DPA britsko-palestínsky chirurg Ghassan Abu Sitta, ktorý pripomenul, že do areálu tejto nemocnice dopadli aj rakety. "Väčšina personálu nemocnicu opustila... Zranení, ktorí mohli, odišli," dodal.

11:44 V dôsledku výpadku dodávok elektrickej energie hrozí smrť 39 deťom v nemocnici Šífa, najväčšom lekárskom zariadení v Pásme Gazy. S odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva v Gaze, kde vládne palestínske hnutie Hamas, o tom dnes informovala agentúra Reuters. Tá opravila pôvodné oznámenie, že 39 detí v nemocnici zomrelo.

11:16 Rusko šíri dezinformácie o situácii na Blízkom východe, kde prebieha vojna medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas, vyhlásil v sobotu podpredseda a prezident spoločnosti Microsoft Brad Smith, ktorý sa zúčastňuje na medzinárodnom mierovom fóre v Paríži. TASR píše podľa správy agentúry AFP.

10:33 Od začiatku konfliktu medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas klesol počet rezervácií medzinárodných letov na celom svete, osobitne v Amerike. Vyplýva to z údajov spoločnosti ForwardKeys, ktorá sa venuje analýzam v oblasti cestovného ruchu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:27 Izraelské ozbrojené sily v sobotu uviedli, že od začiatku svojej pozemnej operácie v Pásme Gazy už obsadilo dovedna 11 vojenských stanovíšť palestínskeho militantného hnutia Hamas. TASR informuje podľa agentúry DPA.

9:35 V uplynulých týždňoch sa v Rakúsku konali viaceré propalestínske až prohamásovské demonštrácie. Zatiaľ ale okrem prípadov strhnutia izraelskej vlajky či požiaru v židovskej časti centrálneho cintorína vo Viedni neboli násilné. ČTK to v rozhovore vo Viedni povedal český veľvyslanec v Rakúsku Jiří Šitler. Zároveň sa podľa neho uskutočnila veľká demonštrácia proti antisemitizmu a na podporu židovskej komunity. Polícia nechce zasahovať pri protestoch silou, aby celú situáciu ešte neeskalovala, uviedol.

7:55 Iránsky prezident Ebráhím Raísí pred cestou na dnešný summit v Saudskej Arábii k Pásmu Gazy povedal, že situácia na tomto palestínskom území si žiada činy, nie slová. Informovala o tom agentúra Reuters. Izrael vykonáva v Gaze vojenské operácie v reakcii na útok zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci palestínskeho hnutia Hamas zaútočili na Izrael a zabili stovky ľudí. V Gaze počas izraelskej operácie zahynuli tisíce ľudí.

6:21 Každých desať minút príde v Pásme Gazy o život v priemere jedno dieťa, uviedol šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Nikde v tejto oblasti, kde na území menším ako Praha žije 2,3 milióna Palestínčanov, podľa neho nie je bezpečné. Tedros to povedal v piatok Bezpečnostnej rade OSN.

6:11 Evakuácia držiteľov zahraničných pasov a zranených Palestínčanov z Pásma Gazy do Egypta bola v piatok opäť pozastavená, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na tri egyptské bezpečnostné zdroje a jedného palestínskeho predstaviteľa. Priechod Rafáh bol otvorený len krátko pre údajné problémy s presunom zranených a chorých zvnútra Pásma Gazy.

6:00 "Hoci uznávame právo Izraela chrániť sa, apelujeme naň, aby zastavil toto bombardovanie v Gaze," povedal Macron, zdôrazniac, že Francúzsko "jednoznačne odsudzuje" teroristické útoky palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Viac o téme: BojeIzraelPalestínaGazaHamas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu