Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA podnikli odvetné útoky na proiránske milície v Sýrii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hadi Mizban)

WASHINGTON - Americká armáda v stredu podnikla na východe Sýrie útok na lokalitu využívanú milíciami podporovanými Iránom v reakcii na nedávne útoky voči americkému personálu. V noci na štvrtok to oznámil americký minister obrany Lloyd Austin, píše agentúra AFP a AP.

Americká armáda podnikla útok "na zariadenie, ktoré používajú iránske Revolučné gardy a s nimi spriaznené skupiny", povedal Austin vo vyhlásení s tým, že terčom útoku bol skladu zbraní. Dodal, že "útok presnej sebaobrany je reakciou na sériu útokov proti americkému vojenskému personálu v Iraku a Sýrii spáchaných skupinami prepojenými s iránskymi Revolučnými gardami a  so špeciálnymi jednotkami Quds". 

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Neuviedli obete

Americká armáda neuviedla, či pri stredajšom útoku došlo k obetiam na životoch. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) však informovalo, že pri nálete zahynulo deväť ľudí s väzbami na skupiny podporované Iránom v Sýrii. Tento údaj nebolo možné nezávisle potvrdiť, píše AFP.

Americká armáda 26. októbra zaútočila na dve zariadenia v Sýrii patriace militantom prepojeným s iránskymi Revolučnými gardami. Rovnako ako pri najnovšom útoku aj vtedy Washington uviedol, že išlo o reakciu na útoky na americký personál, ktorý bol od 17. októbra terčom už viac ako 40 útokov, z toho 22 v Iraku a 18 v Sýrii. 

Viac o téme: Armádaútok USAIránSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu