Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Ľudia v panike! Krajinu zasiahli dve zemetrasenia hneď po sebe: Namerali magnitúdu 6,9 a 7,0

Ilustračné foto
Ilustračné foto

JAKARTA - Východ Indonézie v stredu zasiahli dve silné zemetrasenia po sebe, úrady zatiaľ nehlásia škody ani obete. Informuje o tom agentúra AFP a AP.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,9 zasiahlo oblasť vzdialenú 341 kilometrov juhozápadne od mesta Tual v indonézskej provincii Maluku s epicentrom v hĺbke desať kilometrov. Nasledovalo ďalšie zemetrasenie s magnitúdou 7,0 v tej istej oblasti a dva otrasy s magnitúdou 5,1, informovala americká geologická služba USGS.

Archívne video

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že pri zemetrasení štát zlyhal (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Epicentrum zemetrasení sa nachádzalo v Bandskom mori neďaleko Tanimbarských ostrovov v indonézskom súostroví Moluky, kde žije približne 127.000 obyvateľov, uviedol Abdul Muhari, hovorca úradu pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB). Medzi ľuďmi tam podľa neho nevznikla žiadna panika. Indonézsky meteorologický a geofyzikálny úrad nevydal varovanie pred vlnami cunami.

Varoval však pred možnými ďalšími otrasmi. Indonézia zažíva častú seizmickú a vulkanickú aktivitu vzhľadom na to, že sa nachádza v oblasti známej ako tichomorský ohnivý kruh, kde sa stretáva viacero tektonických platní. Minulý rok v novembri zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,6 ostrov Jáva, o život vtedy prišlo 602 ľudí. V roku 2004 zasiahlo ostrov Sumatra zemetrasenie s magnitúdou 9,1, vyžiadalo si vtedy až 220.000 obetí.

Viac o téme: ObeteMagnitúdaZemetrasenie Indonézia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu