Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pozor na tieto hračky z čínskych online obchodov: V teste totálne prepadli!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ZÜRICH - Hračky na čínskych online obchodoch sú často mimoriadne lacné. Spotrebitelia by však mali byť veľmi opatrní: V teste švajčiarskej asociácie pre hračkársky tovar čínske hračky totálne prepadli.

Čínske internetové obchody často dodávajú presne to, čo sľubuje cenovka: lacný tovar nízkej kvality. Aspoň taký je výsledok testovaných objednávok švajčiarskeho denníka Blick minulý mesiac. Ďalší test dokonca priniesol alarmujúce výsledky zo zdravotného hľadiska: Švajčiarska asociácia hračiek (SVS) nechala testovacie laboratórium SQTS v Dietikon ZH preskúmať 18 najpopulárnejších hračiek z nákupných aplikácií Temu a Shein. 15 produktov zlyhalo.

archívne video

Pozor na online svet: Polícia upozorňuje na určité ohrozenia (Zdroj: Facebook/Polícia Slovenskej republiky)

Obzvlášť kritická bola vypchatá líška z Temu. Táto je svojimi vlastnosťami určená aj pre deti do 36 mesiacov. Nespĺňa však potrebné všeobecné bezpečnostné požiadavky: Napríklad oko sa odtrhne aj pri miernom potiahnutí. „Vďaka svojej veľkosti je toto oko malou časťou, ktorú môžu malé deti prehltnúť, a preto môže predstavovať riziko udusenia,“ uvádza sa v správe o teste. Už pri miernom potiahnutí sa roztrhlo niekoľko švov. Malé deti by mohli náplň prehltnúť.

Toxické ťažké kovy

Náhrdelník s príveskom (srdce s jednorožcom) z Temu a smajlíkové prstene z Temu obsahovali veľmi vysoké hladiny kadmia. Kadmium je toxický ťažký kov, ktorý zostáva v tele dlhý čas. Vzhľadom na už aj tak vysokú zásaditú expozíciu v každodennom živote je potrebné zabrániť ďalšiemu kontaktu s kadmiom.

Pozor na tieto hračky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Kovové časti šperkov, ktoré prichádzajú dlhodobo do kontaktu s pokožkou, preto nesmú obsahovať viac ako 0,01 percenta kadmia. Prívesok obsahoval 17,83 percenta kadmia a prsteň 41,46 percenta.

3D nálepky Temu obsahovali zmäkčovadlá (ftaláty) so zvýšeným obsahom DEHP - di(2-ethylhexyl) ftalát - o 1,7 percenta. „Skúmaný materiál nespĺňa testované požiadavky Nariadenia o hračkách VSS. Di-2-etylhexylftalát bol zistený nad limitnú hodnotu a dibutylftalát bol zistený v limitnej hodnote 0,1 percenta,“ píše sa v protokole o teste.

Chýbajúce alebo nesprávne označovanie výrobkov alebo nedostatočne zabezpečené priehradky na batérie tiež viedli k negatívnym výsledkom testov. Na make-up kit Princess Play od Temu malo byť nariadené stiahnutie z trhu z dôvodu nedostatku informácií o minimálnej trvanlivosti a zložení. Podľa testovacieho laboratória muselo byť stiahnutých celkovo 6 z 15 výrobkov, ak by prebehla kontrola.

Viac o téme: Test Online shopOnline obchodČínske hračky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu