Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké nepokoje v Turecku: Demonštranti zaútočili na americkú základňu! Polícia nasadila vodné delá aj slzotvorný plyn

Demonštrácia za podporu Palestíny pri americkej leteckej základni Incirlik v Turecku Zobraziť galériu (9)
Demonštrácia za podporu Palestíny pri americkej leteckej základni Incirlik v Turecku (Zdroj: SITA/AP/Mehmet Sancakzade)

ADANA – Turecko patrí medzi krajiny, kde žije obrovské množstvo vyznávačov islamu a podporovateľov Palestíny. Dôkazom toho je aj veľký protest, na ktorom sa zúčastnili demonštranti z celej krajiny. Tí sa zhromaždili pred vojenskou základňou, z ktorej mal konvoj postupovať ďalej do Izraela.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Demonštranti z celého Turecka, ktorí sa rozhodli verejne podporovať Palestínu, dali najavo svoje rozhorčenie, keď Istanbul vyslal do Izraela vojenský konvoj. Ako informuje turecká NTV, konvoj opustil metropolu Turecka dňa 3. novembra a koncom minulého týždňa sa už nachádzal n americkej vojenskej základni Incirlik pri meste Adana. 

Z celého Turecka

Podporovatelia Palestíny sú však výhradne proti ďalším bojom na území pásma Gazy. Keď konvoj prechádzal v nedeľu 5. novembra popri americkej základni, zorganizovali v jej blízkosti, na bulvári Sızay Karaköç, verejný protest. Organizátorom demonštrácie bola nadácia humanitárnej pomoci Ľudské práva a slobody (IHH). Jej šéfovi Bülentovi Yildirimovi sa presvedčiť ľudí z celej krajiny, aby sa protestu zúčastnili. 

Demonštranti sa okolo 14:00 miestneho času pokúsili preniknúť na letisko americkej základne Incirlik. Keď to nešlo po ceste, ktorú zablokovala domáca armáda a štátne policajné zložky, niektorí sa pokúsili prejsť po poli. Obranné zložky museli napokon použiť na rozohnanie davu slzotvorný plyn. Na základni sídli veliteľstvo 39. letky amerických vzdušných síl a 10. veliteľstvo tureckej tankovej divízie. Treba ešte podotknúť, že v Turecku je vybudovaná jedna z najväčších leteckých základní NATO v Európe. 

Demonštrácia za podporu Palestíny pri americkej leteckej základni Incirlik v Turecku
Zobraziť galériu (9)
Demonštrácia za podporu Palestíny pri americkej leteckej základni Incirlik v Turecku  (Zdroj: SITA/AP/Mehmet Sancakzade)

Po útokoch, ktoré začali 7. októbra, je humanitárna situácia vo vojnovej zóne ešte kritickejšia. Turecko, ktoré prudko eskalovalo svoju kritiku Izraela, podporuje riešenie v podobe dvoch štátov.

Hamas ako hostia 

Krajina tiež hostila členov palestínskej militantnej skupiny Hamas, ktorú na rozdiel od Spojených štátov, Európskej únie a niektorých štátov Perzského zálivu nepovažuje za teroristickú organizáciu. Uvádza to agentúra Reuters. Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan diskutoval s jordánskym kolegom Aymanom Safadim a egyptským šéfom diplomacie Samehom Shoukrym o krokoch, ktoré možno podniknúť na "zastavenie útokov zameraných na civilné obyvateľstvo v pásme Gazy" a na dosiahnutie prímeria. Ankara opakovane obvinila Izrael, že sa zameriava na civilistov, pácha vojnové zločiny a porušuje medzinárodné právo.

Viac o téme: DemonštráciaTureckoAdanaHamasIncirlikAmerická základňaPodporovatelia PalestínyIzrael vo vojneIHH
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu