Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blinken navštívil Irak, útoky na tamojšie základe USA označil za neprijateľné

Anthony Blinken Zobraziť galériu (3)
Anthony Blinken (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v nedeľu po návšteve viacerých krajín Blízkeho východu pricestoval neočakávane aj do Iraku. V Bagdade sa stretol s irackým premiérom Muhammadom Šijá Súdáním, informuje agentúra DPA.

Blinkena bolo vidno večer na bagdadskom letisku v ochrannej veste. Návšteva v čase vojny v Gaze sa konala aj na pozadí čoraz častejších útokov proiránskych milícií na amerických vojakov v Iraku.

Anthony Blinken
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Veľmi jasne som povedal, že útoky alebo hrozby pochádzajúce od milícií, ktoré sú spojené s Iránom, sú absolútne neprijateľné," povedal Blinken podľa agentúry AFP na stretnutí so Súdáním. USA nechcú konflikt s Iránom, no podniknú "všetky potrebné kroky na ochranu svojich ľudí".

Anthony Blinken
Zobraziť galériu (3)
Anthony Blinken  (Zdroj: SITA/AP)

Produktívne stretnutie

Stretnutie s predsedom irackej vlády označil šéf americkej diplomacie za produktívne, otvorené a dôležité. Už aj tak nestabilná bezpečnostná situácia v Iraku sa zhoršila po vypuknutí vojny islamistov z hnutia Hamas a Izraela v pásme Gazy.

Americké ministerstvo obrany v piatok zverejnilo údaje, podľa ktorých od 17. októbra do 3. novembra došlo k 17 útokom na základne USA v Iraku a 12 takýmto útokom v Sýrii. V Iraku majú Spojené štáty približne 2500 vojakov, ktorí poskytujú irackým kolegom poradenstvo v boji proti teroristickej skupine Islamský štát. Najmä proiránske iracké skupiny a politici žiadajú ich úplný odchod z krajiny. Irak neuznáva Izrael a jeho vláda má blízko k Iránu, ktorý zasa podporuje Hamas, dodáva AFP.

Viac o téme: USAIrakAnthony Blinken
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu