Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

PRIESKUM rok pred voľbami: Súboj medzi Bidenom a Trumpom má zatiaľ jasného víťaza! TOTO sú čísla

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA/TASR)

WASHINGTON - Rok pred prezidentskými voľbami v USA má súčasný prezident Joe Biden vo viacerých kľúčových štátoch výrazne nižšiu podporu než jeho predchodca a pravdepodobný vyzývateľ Donald Trump. Ukazujú to výsledky prieskumu zverejnené v nedeľu, informuje agentúra AFP.

Archívne video:

Prezident Joe Biden verejne potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího (Zdroj: Facebook/President Joe Biden)

V piatich štátoch USA, ktoré mu vo voľbách v roku 2020 pomohli poraziť Trumpa, zaostáva o štyri až desať percent, vyplýva z prieskumu denníka The New York Times a univerzity Sienna College. Viac ako 70 percent respondentov v závere októbra a začiatkom novembra uviedlo, že 80-ročný Biden je príliš starý na to, aby bol prezidentom. Sedemdesiatsedemročného Trumpa považuje za príliš starého len 19 percent opýtaných.

Donald Trump si nebral servítku pred ústa.
Zobraziť galériu (2)
Donald Trump si nebral servítku pred ústa.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Rebecca Blackwell)

Trumpa preferujú ženy

Respondenti hodnotili Trumpa lepšie v oblastiach ekonomiky, imigrácie a vojny medzi Izraelom a hnutím Hamas, Bidena zasa v otázke demokracie. Viac voličov by hlasovalo za Trumpa v štátoch Nevada, Georgia, Arizona, Michigan a Pensylvánia, zatiaľ čo Biden viedol o dve percentá v štáte Wisconsin.

Trumpa podľa prieskumu preferuje väčšina žien, pričom Bidenov náskok medzi voličmi mladšími ako 30 rokov sa napriek ich silnej podpore tohto demokratického politika v posledných voľbách zmenšil na jediný percentuálny bod. Bidenov volebný tím v reakcii na prieskum uviedol, že predpovede rok pred voľbami "zvyknú o rok neskôr vyzerať trocha inak".

Viac o téme: Prezidentské voľbyUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu