Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Veľký požiar uhoľnej bane! Počet obetí nešťastia v Kazachstane stúpol na 42

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ASTANA - Počet obetí požiaru uhoľnej bane pri meste Karaganda v Kazachstane vzrástol na 42, štyria baníci sa stále nezvestní. Oznámilo to dnes ministerstvo pre mimoriadne udalosti tejto stredoázijskej krajiny. Na mieste nešťastia pokračujú pátracie práce.

Naďalej pokračuje pátranie po štyroch baníkoch, ktorí boli medzi 252 osobami nachádzajúcimi sa v podzemí v čase vypuknutia požiaru. Záchranári ich hľadajú v dvoch oblastiach bane, ktoré sú od seba vzdialené štyri kilometre. Prezident Kasym-žomart Tokajev v súvislosti s tragédiou v sobotu vyhlásil na dnes štátny smútok. Agentúra AFP uviedla, že ide v Kazachstane o najtragickejšie nešťastie svojho druhu.

archívne video

Požiar v bratislavskom nákupnom centre Retro (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na povrch sa podarilo dostať živých 206 baníkov

"Pátraciu operáciu sťažuje prítomnosť zničených banských zariadení, ako aj sutiny na niektorých miestach," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo. Nešťastie sa stalo v šachte Kostenko nachádzajúcej sa pri priemyselnom meste Karaganda. Jeho príčina nebola bezprostredne známa, no v podzemí zrejme došlo k výbuchu metánu.

Ide o najsmrteľnejšiu nehodu tohto druhu v postsovietskej ére Kazachstanu. Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev v súvislosti s katastrofou oznámil, že jeho vláda po ukončí spoluprácu so spoločnosťou ArcelorMittal. Tá je opakovane terčom kritiky za porušovanie základných bezpečnostných predpisov. V jednej z baní spoločnosti došlo v auguste k nešťastiu, pri ktorom zahynulo päť ľudí.

Viac o téme: ObeteBanePožiarKazachstan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu