Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

AKTUÁLNE V egyptskom letovisku, na ktoré dopadol dron, sú aj Slováci: Evakuuje ich cestovka

Pláž v Tabe v Egypte Zobraziť galériu (4)
Pláž v Tabe v Egypte (Zdroj: Getty Images)

KÁHIRA - Zdravotnícke zariadenie v egyptskom letovisku Taba pri Červenom mori zrejme zasiahol dron, uviedol s odkazom na hovorcu egyptskej armády egyptský denník Al-Ahram. Pri zásahu neďaleko hraníc s Izraelom utrpelo zranenie šesť ľudí.

Hovorca egyptských ozbrojených síl vo vyhlásení uviedol, že dnes ráno spadol neidentifikovaný dron neďaleko budovy priliehajúcej k nemocnici v Tabe. Incident mal za následok ľahké zranenia šiestich osôb, ktoré boli ošetrené a prepustené z nemocnice. Príslušné orgány vedú vyšetrovanie incidentu, dodal hovorca.

archívne video

Izraelská armáda útočí na teroristov Hamasu (Zdroj: Facebook/Israel Defense Forces)

Izraelská armáda uviedla, že si je vedomá bezpečnostného incidentu v regióne. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari povedal, že úder na Tabu pochádzal z "oblasti Červeného mora", čím podľa izraelských médií narážal na Jemen. "V posledných hodinách bola v oblasti Červeného mora zistená letecká hrozba. Do oblasti ohrozenia boli vyslané stíhačky, záležitosť sa vyšetruje," povedal Hagari.

Slováci sú v poriadku

Ako informuje portál aktuality.sk, na mieste sú aj slovenskí dovolenkári, ktorí tam vycestovali prostredníctvom českých cestovných kancelárií. Ako potvrdil šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes, ide o desiatky slovenských turistov. Všetci slovenskí občania sú v poriadku a poletia naspäť do Brna a Prahy cez cestovku Čedok.

Rezort zahraničia pre topky.sk uviedol: "V súvislosti s raketovým útokom v oblasti Taba, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR nemá informáciu o slovenských občanoch medzi zranenými, diplomatickú službu do tejto chvíle nik z občanov SR nekontaktoval. Situáciu naďalej veľmi pozorne sledujeme a sme v kontakte s miestnymi úradmi a príslušnými orgánmi."

Ako ďalej hovorí, sú pripravení na asistenciu občanom SR, pokiaľ by sa nachádzali v krízovej situácii. Službu dobrovoľnej registrácie pre cestou využilo približne 350 občanov, ide však iba o orientačné číslo, keďže registrácia je v plnej miere dobrovoľnou záležitosťou.

AKTUÁLNE V egyptskom letovisku,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Česká cestovná kancelária Čedok v piatok evakuuje asi 500 českých turistov z egyptského letoviska Tábá, kde v noci dron zasiahol zdravotnícke zariadenie. Vo vysielaní ČT24 to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Daniel Drake, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Cestovná kancelária Čedok nás informovala, že pred niekoľkými hodinami dopravila práve do toho zasiahnutého letoviska viac ako 500 českých turistov a v nadväznosti na tento incident sa rozhodla všetkých týchto českých turistov evakuovať späť do ČR," povedal Drake.

Hovorkyňa Čedoku Kateřina Pavlíková spresnila, že do egyptského letoviska v piatok pošlú tri lietadlá. Voľné miesta poskytnú českým občanom, ktorí do krajiny pricestovali s inou cestovnou kanceláriou, prípadne individuálne.

Podľa Drakea má české ministerstvo zahraničných vecí potvrdenú informáciu o šiestich zranených osobách a v tejto chvíli nemá správy o tom, že by medzi nimi boli cudzinci.

Viac o téme: RaketaEgyptTabaSlováci v zahraničí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu