Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Európsky parlament pri uznávaní rodičovstva v štátoch Európskej únie odmieta obmedzovanie práv detí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z výboru pre právne záležitosti v utorok navrhli obmedziť možnosť krajín EÚ odmietnuť uznanie rodičovstva zaregistrovaného v inom členskom štáte EÚ. Uvádza sa to v tlačovej správe europarlamentu.

Výbor pre právne záležitosti (JURI) prijal stanovisko k návrhu právnych predpisov na uľahčenie uznávania rodičovstva v celej EÚ. Cieľom je zachovať a posilniť základné práva detí, maloletých aj dospelých, zvýšiť právnu istotu a obmedziť náklady a byrokraciu. Návrh nariadenia umožňuje uznanie rodičovstva zaregistrovaného v jednej krajine EÚ s cieľom zabezpečiť, aby deti mali rovnaké práva aj v inom členskom štáte, najmä pokiaľ ide o opatrovnícke, výživné alebo dedičské práva.

Akceptácia náhradného materstva

Rodičovstvo bude aj naďalej registrované na národnej úrovni, členské štáty teda nebudú povinné zmeniť svoje rodinné právo a akceptovať napríklad náhradné materstvo. Zároveň však bude musieť byť rodičovstvo ako také uznané vo všetkých krajinách EÚ a to bez ohľadu na to, ako bolo dieťa počaté, narodené alebo aký typ rodiny má.

Rodinné právo ako súčasť vnútroštátnych právomocí

Europoslanci sa zhodli, že výnimka, ktorá je súčasťou tohto návrhu a ktorá umožňuje členským krajinám neuznať rodičovstvo, ak je nezlučiteľné s ich verejným poriadkom, by nemala viesť k diskriminácii, napríklad proti deťom, ktorých rodičia sú rovnakého pohlavia. Až dva milióny detí v EÚ môžu v súčasnosti čeliť situácii, v ktorej ich rodičia nebudú uznaní v inom členskom štáte. Po hlasovaní o predmetnom nariadení v pléne EP konečné rozhodnutie o nových právnych predpisoch prijmú členské štáty, keďže rodinné právo patrí do vnútroštátnych právomocí.

Viac o téme: DetiPrávaRodičovstvoEurópsky parlamentEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu