Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Situácia sa stupňuje: Na Kanárske ostrovy sa za jediný deň dostalo vyše 1000 migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ARGUINEGUÍN - Na španielske Kanárske ostrovy dorazilo v sobotu viac ako 1000 migrantov, ktorí sa vydali na nebezpečnú cestu z Afriky. Na jednom člne sa pritom tiesnilo 320 ľudí, informuje agentúra Reuters.

Červený kríž, ktorý pomáhal pri ošetrovaní migrantov, uviedol, že drevený čln, ktorý sa doplavil na ostrov El Hierro, zaznamenal rekordný počet osôb na jednom plavidle. V sobotu prišlo 783 ľudí na ostrov El Hierro, 98 ľudí na ostrov Tenerife a 150 ľudí na ostrov Gran Canaria, uviedol Červený kríž. Medzi pasažiermi lodí boli aj ženy a malé deti.

archívne video

Policajné kontroly na slovensko-rakúskej hranici Berg (Zdroj: TASR/ Jakub Kotian)

Snažia sa dostať do Španielska

Sedem ostrovov tohto súostrovia v Atlantickom oceáne sa stalo hlavným cieľom migrantov, ktorí sa snažia dostať do Španielska. Tento rok sa zvýšil počet pokusov o prekročenie hraníc zo Senegalu a ďalších afrických krajín. Kanárske ostrovy od 1. januára do 15. októbra prijali 23.537 migrantov, čo je podľa oficiálnych údajov o 80 percent viac ako v rovnakom období minulého roka.

Podľa charitatívnej organizácie Walking Borders tento rok pri pokuse o prekročenie hraníc zahynulo už najmenej 1000 ľudí. Úradujúci španielsky minister pre migráciu prisľúbil 19. októbra balík pomoci v hodnote 50 miliónov eur na pomoc Kanárskym ostrovom pri zvládaní "mimoriadneho migračného toku".

Viac o téme: ČlnMigrantiAfrikaKanárske ostrovy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu