Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Oddaný ostreľovač z Islamského štátu: Odsúdili ho na 100 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Newyorský sudca v utorok odsúdil Američana pôvodom z Kazachstanu na doživotie za pôsobenie v džihádistickej skupiny Islamský štát (IS). Informuje tlačová agentúra AFP.

Sudca federálneho súdu v Brooklyne Nicholas Garaufis odsúdil Ruslana Maratoviča Asainovova na súhrnný trest 100 rokov za poskytovanie materiálnej podpory IS s následkom smrti, sprisahanie s cieľom poskytovať materiálnu podporu a marenie spravodlivosti. "Dnešný rozsudok oprávnene vyvodzuje voči Asainovi zodpovednosť za masaker, ktorý spôsobil ako oddaný člen IS, a chráni svetové spoločenstvo pred týmto neskrývaným zabijakom," povedal federálny prokurátor Breon Peace.

archívne video

Nočná streľba v bratislavskej Dúbravke si vyžiadala jednu obeť (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Zasvätil svoj život tejto teroristickej organizácii

"Obžalovaný zasvätil svoj život tejto teroristickej organizácii a stal sa smrtiacim ostreľovačom IS v Sýrii, pričom vycvičil mnohých ďalších členov IS, aby strieľali s cieľom zabiť, keď IS viedol svoju brutálnu, barbarskú kampaň," dodal. Asainov opustil rodinu v New Yorku v roku 2013 a odcestoval do Sýrie, kde sa pridal k bojovníkom IS. V roku 2019 ho zajali Sýrske demokratické sily (SDF).

V IS sa vypracoval až na pozíciu tzv. emira, školil ostatných islamistov pri narábaní so zbraňami a pomáhal budovať výcvikové tábory. Stále bol v kontakte s americkými občanmi a posielal im správy a fotografie z bojiska. "Sme najhoršia teroristická organizácia na svete, aká kedy existovala," napísal Asainov podľa súdnych dokumentov v jednej z takýchto správ z roku 2015. Do Sýrie odišiel spolu s ďalším Američanom Mirsadom Kandicom pôvodom z Kosova, ktorého v júli v Spojených štátoch odsúdili na doživotie.

Viac o téme: Súd USAIslamOstreľovač
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu