Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Masaker pri národnom parku: Útočníci zapálili auto s turistami! Dvaja po útoku zahynuli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAMPALA - V Ugande zahynuli dvaja zahraniční turisti a ich sprievodca po útoku ozbrojencov v blízkosti národného parku na juhozápade krajiny. Útočníkmi boli pravdepodobne militanti z tzv. Spojených demokratických síl (ADF), oznámil v utorok hovorca ugandskej polície Fred Enanga. Informuje správa agentúr AFP a AP.

Povstalci ADF zvyčajne operujú na východe Konga, teraz uskutočnili "zbabelý teroristický útok", napísal Enanga na sociálnej sieti X (predtým Twitter). "Zabili troch ľudí a ich vozidlo zhorelo," dodal. Bezpečnostné sily podľa neho "reagovali okamžite a agresívne prenasledujú podozrivých povstalcov ADF".

Národný park je v Ugande jedným z najobľúbenejších

Útočníci zapálili vozidlo s turistami v blízkosti Národného parku kráľovnej Alžbety, uviedol predstaviteľ ugandského úradu pre voľne žijúce živočíchy (Uganda Wildlife Authority) Bašir Hangi v utorok. Dodal, že jeho úrad a bezpečnostné orgány Ugandy pracujú na tom, "aby zistili, kto tento ohavný čin spáchal", ďalšie podrobnosti však neuviedol.

archívne video

Ódor odsúdil útok na Izrael: S repatriáciami pomáha aj vládny špeciál (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Národný park kráľovnej Alžbety je v Ugande jedným z najobľúbenejších, nachádza v odľahlej oblasti pri hraniciach s Kongom. Obdobný útok je v tejto východoafrickej krajine ojedinelý. Ugandské jednotky sa snažia vytlačiť extrémistických povstalcov zo svojho územia. ADF je povstalecká skupina, ktorá pôvodne vznikla v Ugande, ale momentálne pôsobí v oblasti východného Konga, ktorú ovládajú desiatky ozbrojených skupín. Majú tiež kontakty s extrémistickým hnutím Islamský štát (IS).

Viac o téme: ParkObeteTuristiútok Uganda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu