Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Dostaňte ma odtiaľto preč: Hamas zverejnil prvé video mladej rukojemníčky

Mia Shem má byť rukojemníčkou Hamasu.
Mia Shem má byť rukojemníčkou Hamasu. (Zdroj: X)

RAMALLAH - Islamistická teroristická organizácia Hamas po prvý raz zverejnila video údajnej rukojemníčky v pásme Gazy. V klipe zdieľanom v pondelok je vidno mladú ženu Miu Shem, ktorá má obviazanú ruku a potom hovorí priamo do kamery.

„Mám 21 rokov a pochádzam zo Šohamu,“ hovorí žena v minútovom videu. Momentálne je v Gaze a lieči sa v tamojšej nemocnici. "Prosím, dostaňte ma odtiaľto čo najrýchlejšie."

archívne video

Pilot a letuška vládneho špeciálu po pristáti z Izraelu (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Nie je jasné, kde, kedy a za akých okolností bola predmetná nahrávka urobená. Podľa medializovaných informácií má ísť o Izraelčanku, ktorá má aj francúzsku národnosť. Podľa týchto informácií bola žena hlásená ako nezvestná po masakre teroristami Hamasu v južnom Izraeli.

Hamas uniesol v pásme Gazy viac ako 200 ľudí

Hovorca vojenského krídla Hamasu predtým uviedol, že v pásme Gazy bolo unesených 200 až 250 ľudí. 200 z nich je pod kontrolou Hamasu, zvyšní rukojemníci sú pod kontrolou iných militantných frakcií v pásme, uviedol hovorca vo videu.

Napriek tomu tvrdil, že „cudzinci nie sú väzni, ale hostia v Gaze“. Bude prepustená „hneď, ako skončia súčasné podmienky“. Hamas sa zaviazal k výmene väzňov. Najmenej 22 z unesených už údajne zahynulo pri izraelských náletoch. Informácie nebolo možné nezávisle overiť.

Macron kritizoval zverejnenie videa

Francúzsky prezident Emmanuel Macron dnes kritizoval palestínske hnutie Hamas za pondelkové zverejnenie videa s unesenou mladou ženou, ktorá má izraelské a francúzske občianstvo. Išlo o prvé video s rukojemníkmi, ktoré Hamas od útoku zo 7. októbra zverejnil.

Matka dievčaťa, ktorý ozbrojenci Hamasu uniesli, vyzvala svetových lídrov, aby pomohli jej dcéru a ďalším rukojemníkom zachrániť a spojili sa v boji proti teroru. Macron dnes tiež uviedol, že chce čoskoro navštíviť Izrael, dátum ale neoznámil. V Izraeli je dnes na návšteve rumunský premiér Marcel Ciolacu a tiež spolkový kancelár Olaf Scholz. V stredu by mal Izrael navštíviť americký prezident Joe Biden.

Francúzsky prezident v reakcii na zverejnenie videa s unesenou dvadsaťjedenročnou ženou vyzval na jej okamžité prepustenie a branie rukojemníkov označil za "odporné" a "hanebné". Macron, ktorý je dnes na návšteve v Albánsku, tiež povedal, že "veľmi pozorne sleduje intenzívne rozhovory" o prepustení rukojemníkov: "Chcem byť veľmi opatrný... aby som neohrozil intenzívne rozhovory, ktoré práve vedieme," povedal francúzsky prezident dnes v Tirane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu