Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNE Terorizmus v Európe! Evakuácia letísk vo Francúzsku, útok na synagógu v Nemecku aj zvýšenie stavu ohrozenia v Rakúsku

(Zdroj: Topky)

PARÍŽ - Vo Francúzsku bolo pre hrozby teroristických útokov evakuovaných šesť letísk. Informujú o tom francúzske médiá a tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na policajné kruhy. V Berlíne neznáme osoby hodili na židovskú synagógu zápalné fľaše.

Ide o letiská Lille, Lyon (Bron), Nantes, Nice, Toulouse a Beauvais pri Paríži, odznelo v stredu. Situáciu majú kontrolovať odborníci.

archívne video

Pilot a letuška vládneho špeciálu po pristáti z Izraelu (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Z dotknutých letísk momentálne nevzlietajú žiadne lietadlá, uvádza Generálne riaditeľstvo civilného letectva. V prípade lietadiel, ktoré práve pristáli, musia cestujúci buď vystúpiť na konci dráhy, alebo počkať v lietadle.

Poplach bol spustený na letisku Lille-Lesquin po tom, čo bola v stredu okolo 10:00 e-mailom prijatá anonymná bombová hrozba. Budovu okamžite evakuovali. Podrobnosti o ostatných letiskách nie sú známe.

Podozrivá batožina

Opustený kus batožiny spôsobil, že na letisku v Nice boli v stredu privolané bezpečnostné sily. Prevádzka sa na oboch letiskách teraz vracia do normálu.

Popoludní dostalo výhražný e-mail aj letisko Štrasburg-Entzheim, ktoré muselo narýchlo opustiť asi 200 až 300 cestujúcich, píše BFM TV.

Evakuovať sa dnes popoludní museli aj návštevníci na zámku vo Versailles. Ten bol kvôli hrozbe bombovým útokom uzavretý už v sobotu a v utorok.

Vo Francúzsku už niekoľko dní pribúdajú bombové hrozby, najmä proti školám. Polícii sa zatiaľ v žiadnom prípade nepodarilo objaviť nič neobvyklé. Falošný bombový poplach zasiahol aj parížsky Louvre a Versaillský palác dokonca trikrát. Kto za vyhrážkami stojí, sa zatiaľ nepodarilo určiť.

Vo Francúzsku je momentálne najvyšší stupeň teroristickej pohotovosti po tom, čo islamistami radikalizovaný mladík v piatok v škole v Arrase pobodal učiteľa a zranil ďalších troch ľudí. Útočník sa prihlásil k zodpovednosti za teroristickú milíciu Islamský štát (IS). Bol zatknutý políciou. V pondelok sa tejto škole vyhrážali aj bombovým útokom.

Výhražný mail aj v Belgicku

Na letisku Ostende v Belgicku bola v stredu doručená aj e-mailová vyhrážka bombou. Budova bola evakuovaná. Približne 150 pasažierov nedávno pristátého lietadla momentálne nemôže opustiť lietadlo.

Útok na synagógu v Berlíne

Dvaja útočníci hodili v stredu ráno podomácky vyrobené zápalné fľaše na židovské komunitné centrum a synagógu v centre Berlíne. Nemecký kancelár Olaf Scholz útok odsúdil, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a Reuters.

Dvaja muži v kapucniach použili pri útoku molotovove kokteily, uviedla miestna polícia. Zadržala jedného muža, ktorý vykrikoval antisemitské slogany.

Dve fľaše s horľavou kvapalinou dopadli na chodník a ich plamene nespôsobili nijaké škody, uviedla polícia. Okolnosti útoku vyšetrujú bezpečnostné zložky.

"Chcem jasne povedať, že som pobúrený. Osobne ma poburuje, čo niektorí ľudia vykrikujú a robia," uviedol Scholz počas návštevy Egypta.

Neskôr na sociálnych sieťach dodal: "Útoky na židovské inštitúcie a prejavy násilia na našich uliciach sú opovrhnutiahodné a nemožno ich tolerovať. Antisemitizmus nemá v Nemecku miesto".

V Nemecku bola posilnená bezpečnosť v okolí židovských inštitúcií po teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, ktorý prerástol v ozbrojený konflikt. Eskalácia konfliktu medzi palestínskymi militantmi a Izraelom celosvetovo zvýšila obavy z útokov proti Židom.

K útoku na synagógu v Berlíne prišlo len niekoľko hodín po zásahoch berlínskej polície proti nepovoleným propalestínskym demonštráciám. Vypukli spontánne po ničivom výbuchu v nemocnici v pásme Gazy v utorok, ktorý si vyžiadal stovky obetí.

Rakúsko zvýšilo stupeň varovania pred terorizmom

Od dnešného dňa v stredu sa stupeň výstrahy pred terorizmom v Rakúsku vyšplhal z 3 na 4. Znamená to vysokú alebo „špecifickú nebezpečnú situáciu a zvýšené riziko útoku“. Zhoršujúca sa kríza na Blízkom východe vzhľadom na blížiacu sa ofenzívu armády pri hľadaní teroristických hniezd Hamasu v Gaze tiež vyvoláva poplach medzi tajnými službami v Európe.

Viac o téme: HrozbaLetiskáTeroristický útokFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu