Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

MIMORIADNE Teroristický útok v Bruseli: Muž zastrelil dvoch ľudí a kričal Alláhu akbar, zomrel po zásahu polície!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, sceenshot/twitter)

BRUSEL - Primátor Bruselu Philippe Close v pondelok večer vyhlásil, že po streľbe, ktorá si vyžiadala dve obete na životoch a nespresnený počet zranených, boli zmobilizované policajné zložky na zaistenie bezpečnosti v hlavnom meste Belgicka a jeho okolí. Útok sa vyšetruje ako teroristický čin.

9:52 Abdesalem L., ktorý v pondelok večer v širšom centre Bruselu zastrelil dvoch občanov Švédska a tretieho vážne zranil, v utorok zomrel. Atentátnika v utorok ráno postrelila polícia a bol prevezený do nemocnice. Podľa spravodajského portálu RTL Info mal pred smrťou dve zástavy srdca.

9:10 Muž, ktorého dnes ráno postrelila polícia v bruselskej štvrti Schaerbeek, je Tunisan podozrivý z pondelňajšej vraždy dvoch švédskych futbalových fanúšikov, potvrdili úrady. Bojuje o život v nemocnici, píše RTBF. V byte podozrivého, jeho okolia aj blízko miesta ranného zásahu sa našlo niekoľko zbraní. Prokuratúra potvrdila, že jedna zbraň sa podobá tej, ktorá bola použitá pri pondelkovom útoku.

8:34 Belgická polícia dnes ráno v bruselskej štvrti Schaerbeek vážne postrelila jedného človeka, ktorý bol prevezený do nemocnice. Podľa správ niektorých médií by mohlo ísť o muža podozrivého z pondelkovej vraždy dvoch švédskych futbalových fanúšikov, uviedla belgická stanica RTBF. Zneškodnenie podľa nej potvrdila aj belgická ministerka vnútra Annelies Verlindenová, ale totožnosť dotyčného podľa nej ešte nebola overená.

Archívne video: Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu

Vyjadrenie prokurátora po rozhodnutí súdu o väzbe pre Renátu, ktorá je obvinená z terorizmu (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Primátor na sociálnej sieti X pripomenul, že mobilizácia poriadkových síl prebieha v súčinnosti s federálnym ministerstvom vnútra. "Som prítomný v krízovom centre so šéfom bruselskej polície Michelom Goovaertsom, aby sme zabezpečili potrebnú koordináciu," uviedol Close. 

Tlačová agentúra Belga spresnila, že situáciu do krízového centra okrem ministerky vnútra prišiel monitorovať aj predseda vlády Alexander de Croo a tiež minister spravodlivosti Vincent van Quickenborne.

K mobilizácii policajných síl došlo krátko potom, čo dvaja ľudia prišli o život pri streľbe, ku ktorej došlo v pondelok okolo 19.15 h miestneho času v širšom centre Bruselu. Belgické médiá potvrdili, že sa strieľalo na Námestí Sainctelette, kde sa nachádza stanica metra, ktoré prevádzkuje aj prepravu smerom na štadión Heysel. Na uvedenom štadióne v pondelok večer prebiehal kvalifikačný futbalový zápas medzi domácim Belgickom a Švédskom.

Podľa viacerých belgických médií, ktoré sa odvolávajú na policajné zdroje a amatérske videozáznamy, páchateľ strieľal zo skútra zbraňou typu Kalašnikov, mal bielu prilbu a fluorescenčnú vestu a údajne kričal "Alláhu akbar". Obe obete streľby mali na sebe dres Švédska. Polícia posilnila bezpečnosť okolo futbalového štadióna a hliadky postupne pribúdajú aj v ostatných častiach mesta.

MIMORIADNE Teroristický útok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Podľa agentúry Belga majú bezpečnostné služby k dispozícii video, na ktorom sa neznámy útočník natáča a tvrdí, že je členom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Atentátnik na uvedenom videu má tvrdiť, že sa pomstil v mene islamu tým, že zabil troch Švédov. Belga však upozornila, že pravosť tohto videa je ešte potrebné overiť.

Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) sa rozhodol po streľbe zvýšiť úroveň varovania pred teroristickými útokmi na číslo štyri, čo je maximum a zároveň synonymum vážnej a bezprostrednej hrozby. Vyšetrovaním prípadu bola poverená federálna prokuratúra, ktorá má kompetencie konať v prípade teroristických útokov.

Belgická polícia už pozná identitu atentátnika z Bruselu

Atentátnik, ktorý v pondelok večer v širšom centre Bruseli zabil dvoch občanov Švédska a zranil taxikára, bol identifikovaný ako Abdesalem L. Narodil sa v roku 1978 a má 45 rokov. Na informácie belgickej federálnej prokuratúry upozornil bruselský spravodajca TASR.

Federálna prokuratúra, ktorá prípad vyšetruje a ktorej vyjadrenia okolo pol noci prebrali belgické médiá, informovala, že atentátnik má podľa všetkého pobyt v bruselskej štvrti Schaerbek a má tuniský prízvuk. Televízna stanica RTBF priniesla informáciu, že podozrivý bol usvedčený z terorizmu aj v Tunisku.

MIMORIADNE Teroristický útok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: screenshot/twitter)
Na jeho prízvuk upozornili lingvisti. Tých vyšetrovatelia zavolali vypočuť si videozáznam, ktorý po útoku zverejnil sám útočník a v ktorom sa priznal, že konal v mene Islamského štátu (IS) a cielene sa zameral na občanov Švédska. Na videonahrávke bolo dobre vidieť aj jeho tvár, ktorú belgické médiá a najmä televízne stanice neváhali zverejniť v pondelňajších večerných hodinách.

Ku streľbe došlo v širšom centre Bruselu krátko po 19.00 h večer. Belgická federálna prokuratúra incident začala vyšetrovať ako teroristický čin a belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) sa rozhodol po streľbe zvýšiť úroveň varovania pred teroristickými útokmi na číslo štyri, čo je maximum a zároveň synonymum vážnej a bezprostrednej hrozby.

Vzhľadom na skutočnosť, že okolo polnoci bol atentátnik stále
na úteku, inštitúcie EÚ so sídlom v Bruseli vyzvali svojich zamestnancov, aby v utorok radšej neprišli do práce a svoje pracovné povinnosti vykonávali on-line. V utorok zostanú zatvorené aj jasle a Európske školy, ktoré navštevujú deti zamestnancov a úradníkov európskych inštitúcií.

MIMORIADNE Teroristický útok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: screenshot/twitter)

Flámsky minister vnútra Bart Sommers vyzval obyvateľov Flámska, aby v utorok, ak nemusia, necestovali do Bruselu. Na maximálnu ostražitosť obyvateľov Bruselu vyzval aj federálny premiér Alexander De Croo, ktorý v pondelok večer vyjadril sústrasť švédskemu premiérovi Ulfovi Kristerssonovi.

Obeťami útoku sa stali dvaja švédski občania, ktorí do Bruselu pricestovali na pondelňajší futbalový zápas Belgicko - Švédsko. Švédski futbaloví fanúšikovia boli po prerušenom a nedohranom futbalovom zápase za sprievodu polície odprevadení rovno na letisko.

MIMORIADNE Teroristický útok v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

Susedné Francúzsko po atentáte v Bruseli posilnilo kontroly na hraniciach s Belgickom. Holandsko zvýšilo stupeň výstrahy na úroveň tri na päťbodovej škále. Moslimská rada Belgicka, ktorá zastupuje veriacich moslimskej viery, medzitým útok spáchaný v Bruseli dôrazne odsúdila a vyzvala zodpovedné úrady, aby čo najskôr tento závažný incident objasnili.

Útok odsúdil aj belgický kráľ a predsedníčka Európskej komisie

Belgický kráľ Filip slovne odsúdil útok, ktorý si v pondelok večer v Bruseli vyžiadal dvoch mŕtvych. Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová ho označila za "opovrhnutiahodný čin", informuje bruselský spravodajca TASR.

"Dnes večer som v myšlienkach s rodinami dvoch obetí opovrhnutiahodného útoku v Bruseli. Vyjadrujem svoju úprimnú podporu belgickej polícii, aby podozrivého rýchlo zatkla. Stojíme spoločne zjednotení proti terorizmu," uviedla šéfka exekutívy EÚ na sieti X (predtým Twitter).

Ku streľbe došlo v širšom centre Bruselu krátko po 19.00 h večer. Belgická federálna prokuratúra ju začala vyšetrovať ako teroristický čin a vyzvala všetkých svojich zamestnancov a personál, aby sa z bezpečnostných dôvodov vo večerných hodinách radšej nepohybovali po meste a zostali doma.

Na maximálnu ostražitosť obyvateľov Bruselu vyzval aj federálny premiér Alexander De Croo. Ten spolu s niekoľkými ministrami zavítal do krízového centra, kde mestská samospráva a jednotlivé bezpečnostné zložky koordinujú svoju činnosť pre zaistenie bezpečnosti mesta a stíhanie páchateľa.

Totožnosť útočníka zostáva neznáma. Televízna stanica RTBF však uviedla, že po analýze videonahrávky, kde sa atentátnik priznal, že konal v mene Islamského štátu (IS) a kde bolo vidieť jeho tvár, sa viacerí lingvisti zhodli, že hovoril tuniským prízvukom.

Belgický Úrad pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM) sa rozhodol po streľbe zvýšiť úroveň varovania pred teroristickými útokmi na číslo štyri, čo je maximum a zároveň synonymum vážnej a bezprostrednej hrozby. Najvyššia úroveň varovania však platí len pre región Brusel - hlavné mesto. Pre Belgicko OCAM ponechal stupeň dva, čo je mierna hrozba.
Vyšetrovaním prípadu bola poverená federálna prokuratúra, ktorá má kompetencie konať v prípade teroristických útokov.

Francúzsko reagovalo aj tým, že posilnilo hranice s Belgickom

Na streľbu v Bruseli zareagovalo aj susedné Francúzsko. Minister vnútra Gérald Darmanin v pondelok večer nariadil posilniť kontroly na hraniciach s Belgickom, ak by neznámy páchateľ chce uniknúť touto trasou.

Teroristický útok, pri ktorom zahynuli dvaja švédski občania a zranený bol šofér taxislužby, mal vplyv aj futbalový kvalifikačný zápas medzi Belgickom a Švédskom. K atentátu došlo niekoľko minút pred výkopom. Zápas bol v polovici hry prerušený a krátko po 23.00 h miestneho času polícia začala s organizovaným prepúšťaním fanúšikov po malých skupinách zo štadiónu Heysel. Polícia predtým posilnila svoje hliadky v okolí štadiónu.

Viac o téme: StreľbaTeroristický útokTragédieBelgicko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu