Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

VOJNA na Ukrajine Deň šesťsto tretí (17. októbra 2023)

Vladimir Putin Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok zdôraznil odvahu Ukrajincov i význam spolupráce úradov či inštitúcií v rámci krajiny. Pripomenul, že ruská invázia na Ukrajine trvá už 600 dní. Informuje o tom správa z agentúry DPA a prezidentovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

Naživo z Ukrajiny 

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 600

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 600 (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

19:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok večer potvrdil, že ukrajinská armáda po prvýkrát použila proti Rusku strely dlhého doletu ATACMS od Spojených štátov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

18:39 Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu (EP) naprieč politickým spektrom podporujú návrh Nástroja pre Ukrajinu, prostredníctvom ktorého EÚ vyčlenila 50 miliárd eur na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie Ukrajiny v rokoch 2024 – 2027. Zároveň požadujú transparentné nakladanie s týmito zdrojmi, informuje spravodajca TASR.

18:15 Ukrajina po prvýkrát použila proti ruskej armáde strely dlhého doletu ATACMS, ktoré jej dodali Spojené štáty, vyhlásil v utorok podľa agentúry AP nemenovaný zdroj z USA.

15:48 Ukrajinské sily podnikli v noci na dnes útok na letisko v okupovanom Berďansku a Luhansku. Rusom mali zničiť deväť vrtuľníkov rôznych typov, bližšie nespresnenú špeciálnu techniku a odpaľovacie zariadenia protivzdušnej obrany, poškodili vzletové a pristávacie dráhy a vyhodili do povetria sklady munície, píšu ukrajinské médiá s odvolaním sa na komuniké špeciálnych síl.

14:04 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválil vylepšený návrh nástroja vo výške 50 miliárd eur na podporu obnovy, rekonštrukcie a modernizácie Ukrajiny od roku 2024. Informuje o tom spravodajca TASR.

13:53 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok prisľúbila Ukrajine a Moldavsku podporu aj napriek kríze na Blízkom východe po útoku hnutia Hamas na Izrael. TASR prevzala správu z agentúry DPA.

11:43 Tvrdenia Západu o tom, že Severná Kórea dodáva Rusku zbrane, nie sú založené na dôkazoch, vyhlásil v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informuje o tom správa z agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na ruskú agentúru TASS. Spojené štáty v piatok oznámili, že Severná Kórea dodala Rusku vyše 1000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou na podporu vo vojne proti Ukrajine.

11:34 Ukrajinské sily útočia na ruské letiská na okupovaných územiach. Informuje o tom portál The Kyiv Independent. 

8:36 Ukrajinské sily v noci na utorok zasiahli ruské letiská a vrtuľníky na Ruskom okupovaných územiach pri mestách Luhansk a Berďansk. V utorok to uviedla ukrajinská armáda, informuje o tom správa z agentúry Reuters.

7:57 Štyri ukrajinské deti sa v pondelok vrátili z Ruska, kam boli odvezené počas invázie ruskými silami. Ich návrat sprostredkoval Katar, píše agentúra DPA. "Ide o troch chlapcov vo veku 6, 3 a 9 rokov a jedno 17-ročné dievča," napísal v pondelok na platforme Telegram šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Dodal, že Ukrajina sa bude usilovať, aby sa domov z Ruska vrátili aj ostatné deti.

6:47 Ruské sily dosiahli nepatrné úspechy pri Avdijivke. Inštitút pre štúdium vojny s odvolaním sa na geolokalizované zábery informoval, že ruské jednotky postúpili tri kilometre južne od Avdijivky, hoci tempo útoku sa spomalilo. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

Zelenskyj vo svojom príhovore vyzdvhol občanov Ukrajiny

Zelenskyj vo svojom televíznom príhovore uviedol, že od začiatku invázie (24. februára 2022) udelil štátne vyznamenania viac než 60 Ukrajincom za boj za svoju krajinu. Armáda, obchodná sféra či súkromné iniciatívy podľa jeho slov ukrajinským mestám a obyvateľom umožňujú žiť normálny život.

"Vynakladáme všemožné úsilie poskytnúť našim bojovníkom viac systémov protivzdušnej obrany, s cieľom lepšie chrániť naše mestá - s cieľom udržať život, vrátane hospodárskej činnosti - a rozvíjať priemysel, vrátane obranného priemyslu," uviedol prezident. Takisto sa poďakoval aj všetkých partnerom, ktorí jeho krajine pomáhajú.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodmyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu