Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nenávisť proti Židom v Berlíne: Na domy striekajú židovské hviezdy, ako to robili voľakedy nacisti

Na objektoch v Berlíne sa objavujú namaľované židovské hviezdy.
Na objektoch v Berlíne sa objavujú namaľované židovské hviezdy. (Zdroj: Instagram/Nilisharon)

BERLÍN - V tridsiatych rokoch 20. storočia používali nacisti bielu farbu na maľovanie Dávidových hviezd na židovských podnikoch. 90 rokov po nástupe nacistov k moci sa v Berlíne opäť objavuje nenávisť voči Židom. Na berlínskych vchodových dverách je namaľovaná Dávidova hviezda. Symbolika, ktorá prináša spomienky na najtemnejšie časy nemeckých dejín. A nie je to jediný prípad.

Na viacerých objektoch v nemeckom Berlíne sa objavili namaľované židovské hviezdy. V priebehu dňa ich objavili obyvatelia. Jedna sa objavila aj na dome, v ktorom žije viacero rodín. Medzičasom bola odstránená, píše denník Bild na svojej stránke. Neskôr sa podobná maľba našla aj na mobilnej toalete. Aj tú polícia okamžite odstránila.

archívne video

Ódor odsúdil útok na Izrael: S repatriáciami pomáha aj vládny špeciál (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prvé známe graffiti bolo pri vchode do bytového domu v Prenzlauer Berg. Denník Bild sa rozprával jednou z obyvateliek domu. Má židovské korene a dobré kontakty v Izraeli. „Včera som sedela v aute s kamarátom. Keď sme sa vrátili domov, videla som Dávidovu hviezdu a bola som veľmi šokovaná."

Mladá žena po objavení Dávidovej hviezdy zavolala políciu. Úradníci jej odporučili, aby Dávidovu hviezdu odstránila sama. "Nevieme, aké sily by to inak prilákalo." Teraz prebieha vyšetrovanie pre podozrenie z podnecovania k nenávisti k národu a poškodzovania majetku.

Mladá žena nemá nepriateľov. Na dverách jej bytu visí mezuza, škatuľka na požehnanie židovského domu. "Každý, kto to pozná, na prvý pohľad vidí, kto tu žije."

Ako vníma hrozbu? „Hovorím hebrejsky, telefonujem po hebrejsky a nosím Dávidovu hviezdu. Naozaj som premýšľala o tom, či zostanem doma. Mám strach, pretože neviem posúdiť úroveň eskalácie."

Viac o téme: Židovská hviezdaBerlínIzraelHamasPásmo GazyNenávisťDávidová hviezda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu