Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prípad, ktorý šokoval aj lekárov: Češka sa otrávila cuketou, s ťažkým stavom skončila v nemocnici

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

ZLÍN - Lekári Krajskej nemocnice T. Baťu (KNTB) v Zlíne zachránili ženu po otrave toxínom z cukety. 55-ročná žena skončila na jednotke intenzívnej starostlivosti, oznámila ČTK hovorkyňa nemocnice Dana Lipovská. Po šiestich dňoch bola pacientka z nemocnice prepustená, cíti sa lepšie. Ľudia by podľa hovorkyne mali kúsok zeleniny ochutnať pred tepelnou úpravou a nejesť ju v prípade horkej alebo inak zvláštnej chuti.

Žena zo Zlína dostala veľkú cuketu zo záhradky a pripravila si ju spolu s paradajkami a syrom na zapečenie. Spočiatku necítila nič zvláštne, večeru jedla sama. "Jedlo som jedla s chuťou, ale po zjedení asi dvoch tretín sa mi chuť začala zdať podivne horkastá. Bohužiaľ som jedlo celé dojedla," uviedla žena. Po troch hodinách začala mať bolesti brucha nasledované veľkými kŕčmi a vodnatou hnačkou ružovkastej farby.

archívne video

Dievča sa živí plastmi

Do nemocnice sa dostala po pár hodinách ťažko dehydratovaná a s bolesťami brucha. „Jej stav bol naozaj dramatický. Začali sme podávať infúzie, vykonalo sa CT brucha, kde bol popísaný obraz ťažkého opuchu sliznice žalúdka, hrubého čreva a výrazné zmeny na pečeni. Výrazné poškodenie pečene bolo zrejmé aj z krvných testov. Pacientka potom bola zo zvracania a hnačiek tak vyčerpaná, až na chvíľu stratila vedomie,“ uviedol vedúci lekár internej jednotky intenzívnej starostlivosti KNTB Ilja Ryšavý.

Stav pacientky bol podľa lekárov od začiatku netypický na infekciu. "Laboratórne výsledky neboli nijako zvýšené, takže neukazovali na zápal. Pri gastroenteritíde nebýva nástup ťažkostí taký rýchly, býva iný charakter hnačiek. Nález na pečeni bol netypický, a tak pre istotu nasadili antibiotickú širokospektrálnu terapiu. Pre intoxikáciu by svedčila horká chuť požitej zeleniny, obraz postihnutia hlavne tkanív, ktoré boli v priamom kontakte s toxínom, teda žalúdok, črevo, pečeň,“ uviedla hovorkyňa.

Prípad, ktorý šokoval aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Musím povedať, že dovtedy som nikdy o intoxikácii horkou cuketou nepočul. Ale pretože nám potom pacientka o konzumácii cukety povedala, naše sestričky napadlo, či sa nemohla týmto spôsobom otráviť. Skutočne sme potom našli v internetovej databáze niekoľko popisov podobných prípadov otráv, ktoré vznikli po požití tekvicovej zeleniny s obsahom cucurbitacínu, čo nám potvrdili odborníci z toxikologického informačného strediska vo Všeobecnej fakultnej nemocnici Praha s tým, že však nikdy nešlo o takúto závažnú otravu,“ uviedol Ryšavý.

Pacientka sa teraz cíti lepšie. "Sama chcela svoj prípad zverejniť, aby si ľudia dávali pozor. Podľa odborníkov môže byť cucurbitacín prítomný v niektorých typoch zeleniny, napríklad práve v cuketách alebo v inej tekvicovej zelenine," uviedla hovorkyňa.

Viac o téme: NemocnicaOtravaCuketa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu