Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Haagu začalo sa súdne pojednávanie proti Sýrii za porušovanie ľudských práv

V Haagu začalo sa súdne pojednávanie proti Sýrii za porušovanie ľudských práv Zobraziť galériu (3)
V Haagu začalo sa súdne pojednávanie proti Sýrii za porušovanie ľudských práv (Zdroj: TASR/AP)

HAAG - V utorok sa začína pojednávanie na Medzinárodnom trestnom súde (MSD) v prípade žaloby Kanady a Holandska proti sýrskej vláde prezidenta Bašára Asada, ktorú obe krajiny obvinili z porušovania ľudských práv obyvateľov Sýrie.

Dvojdňové súdne pojednávanie je zamerané na požiadavku Kanady a Holandska, aby súd sýrskej vláde prikázal "okamžite zastaviť mučenie a kruté, neľudské a ponižujúce zaobchádzanie so svojimi občanmi". Predpokladá sa, že celý súdny proces potrvá roky.Sýrsku vládu krajiny obvinili z porušenia Dohovoru proti mučeniu Organizácie Spojených národov (OSN) v júni. Tvrdia, že spôsob riešenia konfliktov uvedený v dohovore dáva haagskemu súdu právomoc konať. Príkazy MSD sú právne záväzné, napriek tomu ich však niektoré štáty nedodržiavajú. Minulý rok vyzval súd Moskvu, aby zastavila nepriateľské konanie proti Ukrajine.

V Haagu začalo sa súdne pojednávanie proti Sýrii za porušovanie ľudských práv
Zobraziť galériu (3)
V Haagu začalo sa súdne pojednávanie proti Sýrii za porušovanie ľudských práv  (Zdroj: TASR/AP)

Štáty v žalobe uviedli, že "obyvatelia Sýrie sú od roku 2011 v obrovskej miere vystavení mučeniu, vraždeniu, sexuálnemu zneužívaniu, násilným zmiznutiam a útokom chemickými zbraňami". Mučenie v Sýrii podľa nich zahŕňa "kruté bičovanie a bitky päsťami, elektrickými káblami, kovovými a drevenými palicami, reťazami a pažbami pušiek, elektrické šoky, pálenie častí tela, trhanie nechtov či zubov a simulované popravy a topenie".

Medzinárodný trestný súd
Zobraziť galériu (3)
Medzinárodný trestný súd  (Zdroj: TASR/AP Photo/Peter Dejong, File)

Konflikt v Sýrii sa začal v marci 2011 protivládnymi protestmi a tie sa neskôr zmenili na občiansku vojnu. Počas nej Irán a Rusko pomohli Asadovi znovu ovládnuť väčšinu krajiny. V dôsledku vojny zahynulo v Sýrii už pol milióna ľudí a mnohé časti krajiny ostali zdevastované. Približne polovica z 23 miliónov obyvateľov Sýrie musela opustiť svoje domovy. Do zahraničia z nich utieklo viac než päť miliónov.

Viac o téme: Ľudské právaHaagSýriaSúdne pojenávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu