Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Francúzska justícia vydala zatykač na sýrskeho prezidenta Asada za chemický útok

Bašár Asad
Bašár Asad (Zdroj: TASR/SANA via AP, File)

PARÍŽ - Francúzska justícia vydala medzinárodný zatykač na sýrskeho prezidenta Bašára Asada kvôli použitiu chemických zbraní v Sýrii v roku 2013. Zatykač sa vzťahuje aj na Asadovho brata a dvoch jeho generálov. Uviedli to dnes žalobcovia, informovala agentúra AFP. V auguste 2013 boli v oblasti Ghúta juhovýchodne od Damasku použité chemické zbrane a podľa opozície zahynulo až 1 700 ľudí. Lekári bez hraníc potvrdili 355 mŕtvych, použitý bol vraj sarin. Z útoku sa navzájom obviňovali sýrska vláda a opozičné sily.

V auguste 2013 boli v oblasti Ghúta juhovýchodne od Damasku použité chemické zbrane a podľa opozície zahynulo až 1700 ľudí. Lekári bez hraníc (MSF) potvrdili 355 mŕtvych, použitý bol vraj sarin. Z útoku sa navzájom obviňovali sýrska vláda a opozičné sily. 

Archívne video:Turecká ofenzíva v Sýrii

Turecká ofenzíva v Sýrii (Zdroj: Ministerstvo obrany Turecka)

Zdroj z justície potvrdil vydanie štyroch zatykačov za podiel na zločinoch proti ľudskosti a na vojnových zločinoch v súvislosti s útokom sarínom neďaleko Damasku v auguste 2013. Zatykač je popri sýrskom vodcovi vystavený na jeho brata Máhira Asada, ktorý vedie elitnú jednotku sýrskej armády, generála Ghasana Abbása, ktorý vedie časť výskumného centra CERS, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou biologických a chemických zbraní a bojových látok, a na šéfa bezpečnosti, generála Bassáma Hasana.

Vyšetrujúci sudcovia z oddelenia pre zločiny proti ľudskosti parížskeho súdneho dvora sa zaoberajú chemickými útokmi spáchanými v Sýrii v roku 2013, z ktorých je obviňovaný sýrsky režim, od apríla 2021. Vyšetrovanie začali v reakcii na trestné oznámenie Sýrskeho centra pre médiá a slobodu prejavu (SCM), iniciatívy Open Society Justice Initiative (OSJI) a Sýrskeho archívu. Vyšetrovanie sa zameriava aj na útoky spáchané v Adre a Dúme.

"Toto rozhodnutie predstavuje historický súdny precedens. Je ďalším víťazstvom obetí, ich rodín a pozostalých a zároveň krokom k spravodlivosti a trvalému mieru v Sýrii," uviedol Mázin Darvíš, zakladateľ a riaditeľ SCM. Poukázal na to, že k trestnému oznámeniu boli priložené "priame svedectvá mnohých obetí", "hĺbková analýza reťazca velenia v sýrskej armáde" a "stovky dokumentov, vrátane fotografií a videí".

Viac o téme: ZatykačFrancúzskoDamaskChemický útokBášar Asad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu