Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Chýbajú mu obe nohy, ruka a oko: TOTO je hlava teroristov z Hamasu

Mohammed Deif je vodcom brigád al-Aksá. Zobraziť galériu (2)
Mohammed Deif je vodcom brigád al-Aksá. (Zdroj: Polícia)

RAMALLAH - Kto je muž, ktorý stojí za barbarskými vraždami v Izraeli? Volá sa Mohammed Deif (58), je vodcom brigád al-Aksá v rámci Hamasu a velí „Operation al-Aqsa Storm“, ako Hamas nazýva svoju teroristickú operáciu.

Izraelská armáda po ňom pátra už viac ako 20 rokov. Deklarovaným cieľom je odstránenie vojenského vodcu Hamasu a strojcu teroru. Ale Deif, ktorý je údajne zodpovedný za mnohé útoky v posledných rokoch (vrátane útokov na autobusy v Izraeli), je považovaný za „fantóma“.

Slovenka žijúca v izraelskom meste Tel Aviv vysvetľuje napätú situáciu v krajine (Zdroj: Diana Atzmon Weinberg)

Denník The Times of Israel informuje o najmenej siedmich pokusoch o zabitie Deifa izraelskou armádou, všetky však zlyhali. Pri druhom pokuse v roku 2002 Deif prišiel o oko. Izraelská armáda sa o to pokúsila znova v rokoch 2003 a 2006, no terorista podľa Times of Israel prišiel o ruku a obe nohy. Vraj má vážne poškodenú aj chrbticu.

Chýbajú mu obe nohy,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/ Adel Hana)

Aj teraz je Deif považovaný za strojcu teroru proti izraelskému obyvateľstvu. V televízii zaznela zvuková správa od Deifa, v ktorej sa chválil, že na Izrael vystrelil viac ako 5000 rakiet. Hamas spustil „Operátion Al-Aqsa Storm“.

Pre izraelské rodiny a vojakov to znamená barbarský teror. Stovky mŕtvych, vyše 2 000 zranených – to je predbežné hororové hodnotenie palestínskeho teroristického útoku na juh štátu Izrael.

Teroristi z pásma Gazy vzali rukojemníkov pod svoju kontrolu. Boje o ich oslobodenie pokračujú, povedal v nedeľu novinárom hovorca armády Daniel Hagari. V oblasti okolo pásma Gazy sú rozmiestnené „desaťtisíce vojakov“. "Dostaneme sa ku každej jednej komunite, kým nezabijeme všetkých teroristov v Izraeli," zdôraznil Hagari.

Viac o téme: útokyIzraelPalestínaHamasAl-AksáMohammed Deif
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu