Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do Kosova prišla prvá časť britských vojakov: Majú posilniť misiu KFOR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dejan Simicevic)

LONDÝN - Do kosovskej Prištiny prišla prvá časť britských vojakov, ktorí tam majú posilniť mierovú misiu pod vedením NATO (KFOR). Informuje agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na britské ministerstvo obrany.

Británia minulý týždeň oznámila, že plánuje vyslať do Kosova ďalších 200 svojich vojakov. Po príchode posíl ich tam bude pôsobiť približne 600. Hovorca NATO Dylan White na sociálnej sieti X uviedol, že ide o prezieravý krok s cieľom zaistiť, že KFOR má k dispozícii sily, ktoré potrebuje na plnenie mandátu OSN - udržiavať bezpečné prostredie a slobodu pohybu pre všetkých obyvateľov Kosova.

Napätá situácia

Londýn vyslaním vojakov reaguje na napätú situáciu medzi srbskými ozbrojencami a kosovskou políciou. Ozbrojenci v nedeľu 24. septembra zastrelili policajta na severe Kosova a potom sa na niekoľko hodín zabarikádovali v pravoslávnom kláštore v obci Banjska. Kosovská polícia počas obliehania zastrelila troch z nich.

Medzi Srbskom a Kosovom panujú napäté vzťahy už od konca 90. rokov, keď proti sebe bojovali srbské jednotky a albánski povstalci. Kosovo, kde žijú prevažne Albánci, vyhlásilo jednostranne nezávislosť od Srbska vo februári 2008, Belehrad ho však stále považuje za svoju provinciu. Z približne 1,8 milióna obyvateľov Kosova je asi 120.000 etnických Srbov.

Viac o téme: VojaciBritániaKFORKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu