Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA potvrdili, že Srbsko sťahuje vojakov z kosovskej hranice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Marjan Vucetic)

WASHINGTON - Srbsko začalo sťahovať vojakov z hranice s Kosovom po tom, čo Spojené štáty varovali Belehrad pred bezprecedentným zhromažďovaním síl v oblasti. Informuje agentúra AFP.

"Videli sme, že tieto ozbrojené sily sa odtiaľ začali sťahovať, a to je dobré," povedal na brífingu hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby. Rumunsko ešte predtým v utorok informovalo, že posiela asi 100 vojakov na posilnenie mierovej misie KFOR pod vedením NATO, ktorá je zodpovedná za udržiavanie mieru v Kosove.

archívne video

Minister obrany Sklenár tvrdí, že vojaci sa dočkajú mierneho zvýšenia platov (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Rumunský veľvyslanec pri NATO Dan Necalescu na sociálnej sieti vysvetlil, že po rozhodnutí posilniť jednotky nasadené v Kosove dodá Bukurešť mierovým silám KFOR "kontingent na úrovni roty". Británia minulý týždeň oznámila, že vyšle do Kosova okolo 600 vojakov pre posilnenie misie KFOR. Tieto kroky vyvolal ozbrojený útok, pri ktorom bol 24. septembra na severe Kosova zabitý kosovský policajt a niekoľko ozbrojencov. Kosovská vláda obvinila Belehrad, že k útoku došlo s jeho podporou.

KFOR posilnila svoje sily v Kosove

KFOR posilnila svoje sily v Kosove na 4500 vojakov už po májových násilných potýčkach, pri ktorých utrpelo zranenia vyše 90 príslušníkov mierovej misie.Srbsko odmieta uznať nezávislosť Kosova z roku 2008 a aj vyše dve desaťročia po krvavej vojne stále pokladá za svoju súčasť s väčšinovým albánskym obyvateľstvom. Vojna medzi albánskymi povstalcami za kosovskú nezávislosť a srbskou armádou sa skončila až po bombardovaní silami NATO v roku 1999.

Viac o téme: HranicaVojaciUSASrbsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu