Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zatvorenie hraníc vyvolalo rôzne reakcie: Na Orave sú prekvapení, nečakali to!

Poľsko zaviedlo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom Zobraziť galériu (3)
Poľsko zaviedlo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom (Zdroj: TASR/ Maroš Černý)

NOVOŤ - Viaceré hraničné priechody medzi Oravou a Poľskom v stredu dočasne uzatvorili pre dopravu. Dôvodom je nelegálna migrácia. Tamojších starostov to prekvapilo, hovoria, že na to neboli pripravení.

Dopravná uzávera sa na Orave týka cestných priechodov Ujsoły - Novoť, Winiarczykówka - Bobrov a Chochołów - Suchá Hora. Hranice možno prekročiť na priechodoch Chyžné - Trstená a Korbielów - Oravská Polhora. Situáciu na hranici s poľským Ujsoły bol skontrolovať starosta Novote Dušan Jendrašík. "Ráno som sa dozvedel, že máme barikádu na priechode, bol som sa tam osobne pozrieť a môžem to potvrdiť. Príslušníci poľskej armády a polície mi vysvetlili, že na minimálne desať dní je priechod uzatvorený pre akúkoľvek dopravu. Ak som to správne pochopil, je tam možnosť prejsť pre peších, za určitých podmienok," uviedol.

VIDEO

Policajné kontroly na hraniciach Českej republiky a Slovenska (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Starosta Novote dodal, že ho to prekvapilo

"Vedeli sme, že budú nejaké priebežné kontroly vozidiel, ale nie, že nám to idú uzavrieť úplne," povedal Jendrašík. Podľa jeho slov uzávera podstatne skomplikuje dopravu. Upozornil, že v Novoti v stredu zachytili dodávku s migrantmi. "V obci mi vystúpilo 22 cudzincov z tretích krajín, s ktorými štát nevie nič robiť. Polícia mi povedala, že nemajú právo na to, aby ich niekde umiestnili, lebo majú doklad o tom, že tu môžu byť 30 dní," poznamenal.

Poľsko zaviedlo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom
Zobraziť galériu (3)
Poľsko zaviedlo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom  (Zdroj: TASR/ Maroš Černý)

Poľsko od stredy dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi - občianskym preukazom alebo pasom. Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia.

Poľsko zaviedlo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom
Zobraziť galériu (3)
Poľsko zaviedlo dočasné kontroly na hranici so Slovenskom  (Zdroj: TASR/ Maroš Černý)

Miestnych o zatvorení hraníc nikto neinformoval

V Tatranskej Javorine, okres Poprad, v noci na stredu taktiež zatvorili jeden z hraničných priechodov. Cez Lysú Poľanu sa autá nedostanú, hranicu medzi Podspádami a Jurgowom kontrolujú poľskí vojaci. Starosta Miroslav Michaľák potvrdil, že väčšie problémy zatiaľ nezaznamenali, ľudia sú však z tejto situácie prekvapení.

"Vedeli sme, že sa asi chystajú kontroly, ale nič sa nehovorilo o tom, že sa hranica zatvorí, neboli sme o ničom informovaní. Pre nás je to strategická hranica, 90 percent nákupov riešime v Poľsku, keďže najbližšie väčšie mesto je od nás 25 kilometrov. Stretol som sa aj s takými informáciami, že zavreté sú aj Podspády, čo nie je pravda, takže ľudia majú obavy," zhodnotil Michaľák. Priechod cez Lysú Poľanu vyhľadávajú podľa neho najmä poľskí turisti, smerujúci do Tatier a na Morské oko. Cez hraničný priechod Podspády chodia skôr ľudia, smerujúci na poľské trhy do Nového Targu.

Situáciu vníma starosta ako politickú záležitosť

Celú situáciu vníma starosta ako politickú záležitosť, keďže na Slovensku je po voľbách a v Poľsku budú parlamentné voľby na budúci týždeň. S migrantmi podľa neho v regióne problém nemajú, hoci aj tu zhruba pred troma týždňami zaznamenali skupinku utečencov zo Sýrie. "Zdržiavali sa chvíľu v dedine, zrejme čakali na nejakého prevádzača. Smerovali z Maďarska cez Slovensko do Poľska a ďalej do Nemecka. Policajti ich však nemohli zadržať, len ich monitorovali a asi po dvoch hodinách z obce odišli. Ide skôr o ojedinelý prípad," dodal Michaľák.

Poľsko od stredy 0.00 h dočasne obnovilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Vykonávať ich bude len na vstupe do Poľska, pričom hranice možno prekračovať len na určených miestach a s dokladmi - občianskym preukazom alebo pasom. Upozornila na to poľská pohraničná stráž (SG). Kontroly Poľsko zaviedlo v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia. Hranice možno prekročiť na ôsmich cestných hraničných priechodoch, ďalších 11 je podľa slovenského rezortu diplomacie určených len pre peších.

Povolené nebude ani prekračovanie hranice na tzv. turistických priechodoch, napríklad horských v Tatrách a bude sa považovať za nelegálne prekročenie hranice, oznámila tiež poľská pohraničná stráž podľa agentúry PAP. "Myslím si, že toto problém nebude, tých turistov je tu už v tomto období menej," uviedol starosta. Správa Tatranského národného parku sa k uzatvoreniu hraníc vyjadrovať nebude. Vedúci odboru osobitného určenia Vladimír Dzurilla pre TASR potvrdil, že k tomu nie je príslušná.

Viac o téme: HraniceMigráciaOravaZatvorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu