Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

EÚ privítala pristúpenie Arménska k Medzinárodnému trestnému súdu: Kremeľ hovorí o nesprávnom rozhodnutí

Ursula von der Leyenová
Ursula von der Leyenová (Zdroj: SITA/AP Photo/Virginia Mayo)

MOSKVA - Rusko kritizovalo rozhodnutie arménskeho parlamentu, ktorý v utorok ratifikoval zakladajúcu zmluvu Medzinárodného trestného súdu (ICC) v Haagu a bude tak uznávať jurisdikciu tohto súdu. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

Rozhodnutie arménskeho parlamentu naopak privítala šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. "Svet sa pre autokrata sediaceho v Kremli zmenšuje," napísala v utorok na sociálnej sieti X s odkazom na šéfa Kremľa Vladimira Putina. "Máme pochybnosti, či je z hľadiska bilaterálnych vzťahov pristúpenie Arménska k Rímskemu štatútu správne. Stále sa domnievame, že je to nesprávne rozhodnutie," tvrdil naopak hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

ICC tento rok vydal zatýkací rozkaz na Putina za vojnové zločiny súvisiace s nelegálnymi deportáciami detí z Ukrajiny. Krajiny, ktoré ratifikujú zakladajúcu zmluvu ICC, Rímsky štatút, sú povinné Putina zatknúť, ak vstúpi na ich územie. Krok Arménska pravdepodobne vnesie ešte viac napätia do zhoršujúcich sa vzťahov s jeho tradičným spojencom Ruskom, ktoré už predtým označilo

Vzťahy oboch krajín navyše zhoršila invázia Moskvy na Ukrajinu a nedávne obsadenie separatistického regiónu Náhorný Karabach Azerbajdžanom. Tento región v rámci hraníc Azerbajdžanu tri desaťročia ovládali etnickí Arméni. Mnohí z nich teraz obviňujú Moskvu, že ich nedokázala ochrániť. Arménsky premiér Nikol Pašinjan naznačil, jeho krajina bude sondovať možnosti spojenectva s inými krajinami namiesto Ruska. Kremeľ však v utorok zopakoval svoje tvrdenie, že pre Jerevan neexistuje žiadna iná alternatíva k existujúcej Moskvou vedenej Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ktorej je Arménsko členom.

"Myslím si, že väčšina ľudí v Arménsku si uvedomuje, že nástroje ODKB sú absolútne nenahraditeľné. Arménska strana nemá nič lepšie ako tieto mechanizmy, tým sme si istí," vyhlasoval Peskov.

Viac o téme: ICCArménskoKremeľUrsula von der Leyenová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu